Uitvaartverzekering afnemen als ondernemer: dit moet je weten

Uitvaartverzekering afnemen als ondernemer: dit moet je weten
3 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Misschien denk je er niet iedere dag aan, maar het is toch een onderwerp waar je ook als zelfstandig ondernemer mee bezig moet zijn: het regelen van je uitvaartverzekering. Wanneer je je brood verdient met je eigen bedrijf is het namelijk des te belangrijker om je financiële zaken goed voor elkaar te hebben voor je nabestaanden. Daarmee kun je veel ongemakken voorkomen en eerlijk is eerlijk: het is sowieso wel een prettig idee om je uitvaartverzekering goed gefixt te hebben. Ongeveer 70% van de Nederlanders beschikt over zo’n verzekering. Dat betekent dat er nog steeds een heleboel mensen zijn die geen uitvaartverzekering hebben. In dit artikel lees je meer over het afnemen van een uitvaartverzekering en waar je op moet letten.

Wat is een uitvaartverzekering precies?

Zoals de naam het al wel een beetje verklapt, is een uitvaartverzekering een verzekering die de kosten van jouw uitvaart dekt. Hier zijn verschillende dekkingen voor: bij de ene verzekering krijg je een gedeelte vergoed, terwijl je bij een andere verzekering verzekerd bent tegen alle kosten die er gemaakt worden bij een uitvaart. Hierbij maakt het niet uit of je uiteindelijk een begrafenis zou willen of dat je liever voor een crematie gaat; een uitvaartverzekering dekt beide soorten uitvaarten. Door te beginnen met je uitvaartverzekering vergelijken, vind je altijd een verzekering die het beste bij jouw zakelijke en persoonlijke situatie past. Neem altijd even goed de tijd om een verzekering uit te kiezen, zodat je 100% weet dat je de juiste dekking hebt.

Drie soorten uitvaartverzekeringen in Nederland

Tijdens het vergelijken van uitvaartverzekering zul je al gauw ontdekken dat je de keuze hebt uit drie soorten verzekeringen. Voor welke verzekeraar je ook gaat; je krijgt altijd de vraag voor welk type uitvaartverzekering je wilt gaan. Het is goed om te weten dat een uitvaartverzekering niet verplicht is; uiteindelijk bepaal je natuurlijk helemaal zelf hoe je uitvaart eruit gaat zien. Het is echter wel aan te raden om er eentje te hebben om op die manier onverwachte kosten voor nabestaanden te voorkomen. Je hebt hierbij de keuze uit de volgende drie uitvaartverzekeringen:

  • Kapitaalverzekering: met een kapitaalverzekering krijgen de nabestaan een vastgesteld geldbedrag waarmee ze de uitvaart moeten financieren. Zo kan er achteraf worden gekeken hoe de uitvaart eruit moet gaan zien. Een nadeel aan deze vorm is dat nabestaanden zelf alles moeten regelen. Soms komt het ook voor dat blijkt dat het geldbedrag niet genoeg is, waardoor nabestaanden geld bij moeten leggen.
  • Naturaverzekering: een naturaverzekering is het tegenovergestelde van een kapitaalverzekering. Bij deze verzekering ontvangen de nabestaanden een pakket met diensten en producten waarmee ze de uitvaart kunnen bekostigen. Het grote voordeel hiervan is dat nabestaanden nooit zelf hoeven bij te leggen. Een nadeel kan zijn dat het pakket vaak vast staat en dat de verzekeraar een uitvaartondernemer kiest.
  • Combinatieverzekering: bij een combinatieverzekering combineer je de voordelen van bovenstaande verzekeringen en vallen de nadelen weg. Meestal is een combinatieverzekering in verhouding iets duurder, maar op alle vlakken wel voordeliger omdat er meer keuzevrijheid is binnen een vast pakket. Je kunt je dan ook misschien wel voorstellen dat veel ondernemers kiezen voor een combinatieverzekering.

Waar moet je nog meer op letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Heb je een van de drie verzekeringen gekozen dan ben je er nog niet. Er is namelijk ook een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Je verkleint bijvoorbeeld het risico op overlijden tijdens werkzaamheden wanneer je zorgt voor een veilige werkplek. Niet dat dat iets uitmaakt voor de voorwaarden van een uitvaartverzekering, maar een fijn idee is het wel. Bij het afsluiten van je uitvaartverzekering moet je in ieder geval letten op:

  • De looptijd van de verzekering
  • De hoogte van het bedrag dat uiteindelijk uitgekeerd wordt
  • De maandpremie en de totale premie
  • Eventueel extra voorwaarden binnen het contract.

Onthoud in ieder geval dat een gemiddelde uitvaart ongeveer € 7500 tot € 8500 kost. Op basis daarvan kun je bepaalde beslissingen wel of niet maken. Wist je ook dat een crematie vaak goedkoper is dan een begrafenis? Natuurlijk moet je wel kijken naar je persoonlijke wensen, maar dit soort beslissingen hebben uiteindelijk invloed op de hoogte van de premie voor je uitvaartverzekering. De maandpremie wordt ook bepaald door je leeftijd, de hoogte van het bedrag dat verzekerd is en hoe gezond je bent. Hierbij geldt eigenlijk: des te jonger je een uitvaartverzekering afneemt, des te voordeliger je uit bent. Het kan dus heel goed voorkomen dat de hoogte van zo’n verzekering verandert naarmate je ouder wordt of naarmate je gezondheid verslechtert.