Top 5: Startup Juridische Checklist

3 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Bij het starten van een bedrijf komen veel dingen om de hoek kijken. Het is voor je bedrijf van belang dat het haar juridische zaken goed op orde heeft. Zo zul je vervelende situaties voorkomen en sterker in je schoenen staan. Hieronder een lijst met punten waar je goed op moet letten tijdens het starten en daarna.

1. Algemene voorwaarden. De kleine lettertjes zijn belangrijk voor jouw onderneming. Het zorgt er niet alleen voor dat je niet met elke partij opnieuw moet onderhandelen, maar het kan ook zorgen voor een beperkte aansprakelijkheid van jouw bedrijf. Het is echter niet toegestaan om alles in de algemene voorwaarden uit te sluiten. Hiervoor heeft de wetgever een grijze en zwarte lijst opgesteld. In deze lijsten worden verschillende bepalingen als onredelijk bezwarend bestempeld. Heb je een bedrijf waarbij je veel met verschillende klanten in aanraking komt? Dan doe je er goed aan om algemene voorwaarden te hebben. Zo voorkom je conflicten. Vergeet ook niet deze voorwaarden te deponeren bij de Kamer van Koophandel als extra garantie.

2. Een bewerkingsovereenkomst. regelt de omgang met persoonsgegevens in het geval dat er een derde partij bij betrokken is. Denk hierbij aan een extern kantoor dat de salarisadministratie regelt. Bij een bewerkingsovereenkomst zijn er twee partijen, de verantwoordelijke en de bewerker. Als de verantwoordelijke persoonsgegevens laat verwerken door de bewerker is een bewerkingsovereenkomst verplicht. Vergeet dit dus niet!

3. Privacy policy. Een privacy policy is niet noodzakelijk. Echter is het wel aan te raden als je een website hebt die actief persoonsgegevens opslaat. De statistieken van je websitebezoekers kunnen hiervoor al genoeg zijn. Een Privacy policy is voornamelijk een geruststelling voor je bezoekers. Het geeft je beleid aan ten opzichte van persoonlijke informatie. Niet noodzakelijk maar wel aan te raden.

4. Handelsnaam. Een handelsnaam mag geen verwarring opleveren met een reeds bestaande handelsnaam die is ingeschreven bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Dit is een andere instantie dan de Kamer van Koophandel. Het is verstandig om de bedrijfsnaam ook in te schrijven bij het BBIE. Zo voorkom je conflicten en weet je zeker dat jij gerechtigd bent om de handelsnaam te voeren.

5. Herroepingsrecht. Voor webwinkels is het altijd vervelend als producten teruggestuurd worden. Het is echter verplicht om een koper bij koop op afstand een bedenktijd van 14 dagen te geven. Het is van belang dat een verkoper dit duidelijk op de website vermeld (noemen in de algemene voorwaarden is niet genoeg). Indien dit niet duidelijk wordt vermeld dan wordt de retourtermijn met 12 maanden verlengd. Het is dus van belang om duidelijk aan te geven hoe lang de consument heeft om het product te retourneren (ten minste 14 dagen).

Kijk voor meer informatie en juridische hulp op onze site