Tips voor zakelijke portretfoto’s

Tips voor zakelijke portretfoto’s
2 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Een zakelijke portretfoto kun je zien als een visitekaartje. Met een goede portretfoto maak je een professionele eerste indruk. Het geeft een beeld van wie jij bent en waar je voor staat. Het is belangrijk voor je werk en bij sollicitaties.

Een zakelijke portretfoto kun je zien als een visitekaartje. Met een goede portretfoto maak je een professionele eerste indruk. Het geeft een beeld van wie jij bent en waar je voor staat. Het is belangrijk voor je werk en bij sollicitaties.

Het is dus ook verstandig om goed na te denken over wie jij bent en wat je wil uitstralen. Je kunt daarbij verschillende keuzes maken met kleding en achtergrond.

Kledingkeuze

Zorg voor representatieve kleding. Bij een sollicitatiegesprek is het raadzaam om nette kleding te dragen. Zo ook bij een zakelijke portretfoto. Je wekt daarmee snel een professionele indruk. Vermijd drukke prints en streepjes. Kies voor een tint die past bij de kleur van je huid. Kies tijdloze kleding, bijvoorbeeld een blouse en/of een jasje. Het is een veilige keuze, maar daardoor kun je de foto langer blijven gebruiken en zal het niet snel gedateerd raken.

Je kunt het ook helemaal anders aanpakken en kiezen voor de kleding die je draagt bij het uitvoeren van je werk, bijvoorbeeld een overall of een uniform.

Achtergrond

In principe is de achtergrond ondergeschikt aan jou, het onderwerp. Het gaat immers om het portret, en niet om alles er omheen. Als je kiest voor een portret met een kleine scherptediepte, is het onderwerp scherp, en de achtergrond vaag. Daardoor komt je gezicht prachtig uit.

Een portret tegen een neutrale, witte, zwarte of gekleurde achtergrond leent zich goed als LinkedIn profielfoto. In zo’n klein vakje wil je immers zo min mogelijk factoren die afleiden van het onderwerp.


Portret in een omgeving

Je kunt een, weliswaar onscherpe, omgeving ook gebruiken om iets meer over jezelf te vertellen. Zo maakt een natuurlijke omgeving het beeld wat zachter, en een stadse achtergrond zakelijker.

Je kunt ook je werk als setting gebruiken voor de foto. Stel, je bent automonteur, dan is het erg leuk en origineel om jezelf te laten portretteren in overall, met gereedschap in je handen terwijl je aan een auto werkt. Een echte vakman!

Poseren

Zorg voor een open houding en een benaderbare uitstraling. Als het niet bij je past om breeduit te lachen, dan hoef je dat natuurlijk niet te doen. Let er wel op dat je vriendelijk kijkt, zodat potentiële zakenpartners of werkgevers bij het zien van je portret een positief gevoel bij je krijgen. Een strenge blik en een foto in kikvorsperspectief werken uiteraard averechts.

En dan de belangrijkste tip: ontspan! Als je ontspant en je comfortabel voelt ben je op je mooist, en krijg je een prachtig portret.

Bron: Monique Mulder Fotografie