Tips voor inrichting werkplek als startende ondernemer

Tips voor inrichting werkplek als startende ondernemer
2 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Waar starters aan het begin van de coronacrisis nog een beetje huiverig waren om te beginnen met een nieuw bedrijf zien we dat de zomer van 2020 voor veel beginnende ondernemers hét moment was om alsnog toch een bedrijf op te zetten.

Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel waarin staat dat het aantal ondernemers in Nederland nog steeds aan het stijgen is. Misschien ben jij ook sinds dit jaar begonnen met een eigen onderneming en ben je net gesetteld op een externe werkplek of een kantoor aan huis. Een bureau met een laptop is echt niet genoeg om volop te kunnen ondernemen. Daarom vind je in dit artikel enkele handige tips voor de kantoorinrichting van een startende ondernemer. Met deze tips is werken voor jezelf nóg leuker!

Voldoende ruimte en volop licht op werkplek

Wanneer je een werkplek inricht, is het verstandig om te letten op de ruimte en het lichtinval. Zoals je misschien wel weet heeft natuurlijk licht de voorkeur op een werkplek. Je kunt namelijk je werkgeluk verhogen door tijdens je werk te genieten van natuurlijk daglicht. Voldoende licht heeft goede invloed op de productiviteit en motivatie; twee elementen die je nodig hebt voor een vruchtbare werkdag. Let er altijd op dat je je werkplek zo inricht dat je geen last hebt van het licht. Het moet bijvoorbeeld niet weerkaatsen op je beeldscherm én je moet voorkomen dat het direct in je ogen schijnt.

Met licht kun je ook nog eens optisch meer ruimte creëren in je werkplek. Door een groot raam bij je bureau te hebben lijkt het net of je je werkplek verlengt. Het hebben van ruimte heeft ook invloed op hoe je werkt. Hierdoor heb je letterlijk meer ruimte om na te denken en je creatieve geest de vrije loop te laten gaan. Daarnaast is het sowieso prettig om voldoende ruimte te hebben voor je kantoormeubels en benodigdheden. Werken in een rustige omgeving waar genoeg ruimte is, is wederom goed voor de productiviteit. Prop een ruimte dus ook niet vol met meubels, maar kies voor de basis: bureau, bureaustoel, kast en eventueel nog een zitplek om te relaxen.

Kies voor smart home met een sterke basis

Natuurlijk zijn kantoormeubels belangrijk op je werkplek, maar wat nóg interessanter is is de keuze voor nodige apparatuur en elektrische machines. Ga voor jezelf na wat je allemaal nodig hebt op het gebied van elektrische apparatuur om te kunnen werken. Steeds meer mensen kiezen vandaag de dag voor smart home op hun werkplek thuis of smart office voor hun kantoor. Werken met smart apparatuur is snel, efficiënt en past helemaal bij deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan een draadloos bestuurbare printer, een slimme thermostaat en speakers die je op afstand kunt besturen.

Ben je echter op zoek naar een sterke basis voor je internet dan is het aan te raden om juist voor een bekabeld systeem te gaan. Wist je namelijk dat vast internet met netwerkkabels veel stabieler en zo meer betrouwbaar is dan draadloos internet? Een groot deel van de zelfstandige ondernemers werkt met en via het wereldwijde web. Daarom is het wel zo fijn om op je internetverbinding te kunnen vertrouwen. Kies er daarom voor om je desktop en andere vaste apparatuur in ieder geval op een bedraad netwerk te laten functioneren. Voor draagbare apparatuur, zoals je mobiele telefoon of een tablet, kun je prima een WiFi-netwerk gebruiken. Met netwerkkabels verlicht je de capaciteit op het draadloze netwerk waardoor zo’n netwerk het voor draagbare apparaten ook weer beter doet. Win-winsituatie dus.

Ga voor een groen kantoor met planten en duurzaamheid

Tot slot zien we dat steeds meer ondernemers kiezen voor duurzame toepassingen binnen hun kantoor. Daarmee kun je dus direct al goed beginnen als starter: een duurzame kantoorinrichting beschikt onder andere over refurbished apparatuur zoals een refurb smartphone en een refurb laptop. Ook moet je denken aan tweedehands kantoormeubelen; meubels die al eens gebruikt zijn en nog prima een ronde mee kunnen gaan. Dit soort meubels scoor je bij de kringloop, via internet of via gespecialiseerde webshops in tweedehands meubels voor kantoren. In Nederland vind je diverse webwinkels die kwalitatieve tweedehands kantoormeubels verkopen.

Bij een duurzaam interieur passen kantoorplanten ontzettend goed. Net als voldoende licht en voldoende ruimte zijn planten goed voor de productiviteit op de werkvloer. Naast het feit dat planten knus staan in een werkruimte hebben ze nog een andere functie: kies je voor luchtzuiverende planten dan heb je een natuurlijke bron van zuurstof in je kantoor staan. Dit soort planten zuiveren de lucht en zorgen voor verse zuurstof; onmisbaar tijdens een dag vol werk. Vergeet dus zeker niet om een paar groene vrienden aan te schaffen voor je werkplek.