Tips voor het zorgeloos verzenden van pakketjes naar het buitenland

1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Als (beginnende) ondernemer met een eigen webshop zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun producten óók in het buitenland aan te bieden. Het verzenden van pakketten naar het buitenland vergt iets meer aandacht dan wanneer je een doos binnen Nederland verstuurt. Ieder land heeft bijvoorbeeld verschillende regels omtrent invoerrechten, waardoor het handig is om op de hoogte te zijn van alle regels van het land waar je je pakketten naartoe stuurt. Om je een handje te helpen, hebben we in dit artikel enkele tips verzameld waarmee je probleemloos pakketjes naar het buitenland kunt versturen.

Verpakken van verzendingen naar buitenland

Natuurlijk is het als eerste stap belangrijk dat je je pakket voor het buitenland goed ingepakt hebt. Een pakket versturen buitenland is uiteraard al geen succes wanneer je het geheel niet voorziet van een stevige verpakking die niet zomaar open gaat tijdens het verzendproces. Het is voor jou en voor je klant een prettig idee dat de bestelling heel overkomt. Dat is niet het enige waar je op moet letten bij het internationaal versturen van pakketten: hier komen ook nog enkele regels bij waar je rekening mee moet houden. Zo moet het pakket in een stevige verzenddoos zitten die eventueel tegen een val van minstens 1,5 meter zou kunnen. Ook moet er opvulmateriaal in het pakket zitten, zoals bubbeltjesplastic. Daarnaast is het heel belangrijk om de hoeken van de doos te verstevigen en te bedekken met extra tape.

Manier van adressering is belangrijk

Heb je de doos eenmaal goed ingepakt volgens de juiste voorwaarden dan is het zaak om te kijken naar de adressering voor internationale verzending. Je wilt natuurlijk wel dat de bestelling goed aankomt bij je klant en niet bij de buren of in een volledige andere stad of zelfs een ander land. Beschik je over klanten buiten de Europese Unie? Dan is het verstandig om naast het volledige adres het telefoonnummer (mits je die hebt) van de klant op het pakket te printen. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar op die manier is de kans groter dat het pakket daadwerkelijk bij de klant terecht komt. Mocht er onduidelijkheid zijn over het adres dan kan er altijd even gebeld worden naar de klant. Let hierbij overigens op dat je bij klanten binnen de EU geen telefoonnummer vermeldt. Dit in verband met de privacywetgeving waarbij dergelijke gegevens niet openbaar gemaakt mogen worden zonder toestemming.

Wat mag je wel of niet verzenden?

Ook is het belangrijk om te checken wat je wel of niet mag invoeren in een land. Ieder land heeft immers andere regels wanneer het gaat om invoerrecht. Dit geldt overigens ook voor de vervoerders via waar je het pakket gaat versturen. Daarom raden we het aan om altijd de actuele informatie omtrent invoerrechten van de vervoerder en van het land waar je het naartoe wilt sturen te controleren voordat je iets besluit te verzenden. Er zijn in ieder geval een aantal items die je sowieso niet internationaal mag versturen. Sigaretten, alcohol, nagellak, parfum, gif, olie, spuitbussen, aanstekers en tickets voor de loterij mag je over het algemeen nergens invoeren. Online vind je genoeg actuele lijsten met items die niet verzonden mogen worden naar een bepaald land.

Wel of niet verzekeren van pakket

Veel mensen vinden het spannend om een pakket internationaal te verzenden, helemaal wanneer er goederen in zitten van hoge waarde die naar de andere kant van de wereld moeten worden verzonden. Relatief gezien raken pakketten die naar het buitenland worden verzonden vaker kwijt dan pakketten die binnen Nederland op de post gaan. Daarom kun je erover nadenken om je internationale verzendingen te laten verzekeren. Hierbij moet je goed kijken naar de waarde van de producten die in de doos zitten. Sommige pakketten zijn al standaard verzekerd tot een bepaald bedrag, afhankelijk van de verzendoptie. Daar bovenop kun je altijd nog een extra verzekering afsluiten. Dit kun je apart aan je klant aanbieden, zodat de klant zelf kan kiezen of hij of zij het voor extra geld laat verzekeren. Optimale service is natuurlijk dat je het sowieso al aanbiedt binnen de verzendkosten.

Controleer de regels van de douane

Tot slot is het heel belangrijk om rekening te houden met de regelgeving van de douane. Je internationale pakketten gaan namelijk langs de douane en worden daar gecontroleerd. Het zou vervelend zijn als je pakket daar wordt tegengehouden, omdat het niet aan bepaalde voorwaarden voldoet. Vrijwel alle landen controleren steeds strenger wat er allemaal hun land binnenkomt. Sinds 1 januari 2019 zijn dergelijke regelingen omtrent informatievoorziening volledig aangescherpt. Daarom moet je altijd alle douaneformulieren volledig en correct invullen, zodat je transparant bent over je pakket. Vul hierbij het liefst ook altijd alle velden in die niet per se verplicht zijn, waarmee je laat zien dat je niets te verbergen hebt.

Kortom: er zijn een aantal dingen waar je absoluut aan moet denken wanneer je internationaal pakketten moet versturen. Omdat er steeds meer ondernemers in Nederland zijn, is het belangrijk om transparant te zijn over de manier hoe jij pakketten voor je webshop verstuurt. Als laatste tip willen we je dan ook meegeven om altijd duidelijk te zijn over de manier hoe je verzendt. Zo weten (potentiële) klanten direct waar ze aan toe zijn.