Tips voor het ondernemen in de zorg

Tips voor het ondernemen in de zorg
1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Vergrijzing is een bekend begrip geworden de laatste jaren. De gemiddelde leeftijd neemt steeds meer toe doordat de leeftijdsgroep 65+ steeds groter wordt. De vergrijzing is ontstaan doordat het aantal ouderen toe neemt en het aantal jongeren afneemt. Het aantal jongeren neemt af doordat het gemiddelde aantal kinderen dat een vrouw krijgt ook langzaam daalt. Daarnaast kiezen Nederlanders er steeds vaker voor om laat ouders te worden. Deze verandering heeft verschillende gevolgen waardoor een stijgende vraag naar zorg te zien is. In dit artikel worden een aantal tips gegeven voor het ondernemen in de zorg.

Is het echt wat voor jou?

De eerste stap is om uit te zoeken of het ondernemen in de zorg echt iets voor jou is. Dit geldt voor beide aspecten, het ondernemerschap en het werken in de zorg. Waarschijnlijk is dat tweede niet nieuw voor je. Je hebt een opleiding of ervaring op gedaan in de zorg maar wil nu ook echt voor jezelf gaan beginnen. Maar is het ondernemen ook iets voor je? Dit zal je moeten ondervinden. Maar ook hier kan je voorbereidingen treffen. Zet de voor- en nadelen eens tegenover elkaar. Je zult veel verantwoordelijkheden hebben en met pieken en dalen werken. Ook moet je (bijna) altijd flexibel en beschikbaar zijn. Er zal niet meer elke maand een vast bedrag op je rekening staan. Kan je je dit veroorloven of is vastigheid meer iets voor jou?

Doe goed onderzoek

Ouderen hebben eenmaal meer zorg nodig waardoor de vraag naar zorg(instellingen) en hulpmiddelen zoals een traplift toe neemt. Wanneer uit je onderzoek blijkt dat een traplift vaak een te grote investering is, is het ook mogelijk om te starten met bijvoorbeeld tweedehands trapliften. Echter is de volgende stap om te kijken hoeveel aanbieders deze producten al aanbieden en of jij je kan onderscheiden van de concurrentie. Hierbij komt het opstellen van een SWOT-analyse kijken. Maak van tevoren ook een ondernemingsplan. Hier staat alle relevante informatie betreft jouw bedrijf in. Je werkt onder andere uit hoe je de markt gaat betreden en wat dit jou zal opleveren. Ook omschrijf je hier de markt en zie je of er genoeg kansen liggen zodat jouw onderneming succesvol zal worden.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Het starten van een bedrijf begint altijd bij het inschrijven van je onderneming bij de Kamer van Koophandel. Niet alleen wanneer je een onderneming wil starten maar ook als je wil starten als ZZP’er dien je je bij de KvK in te schrijven. Op dat moment word je ook automatisch ingeschreven bij de Belastingdienst. Het is essentieel dat je voor deze inschrijving een aantal voorbereidingen hebt getroffen. Je moet namelijk zeker weten dat dit is waar jij je geld en energie in wil steken. Je kan het niet zomaar weer omdraaien.

Zorg voor een groot netwerk

Wanneer je een onderneming start sta je er niet (helemaal) alleen voor. Waarschijnlijk heb je genoeg familie en vrienden die achter je staan en je willen helpen waar dat mogelijk is. Helaas kunnen zij niet altijd de hulp bieden die je nodig hebt. Hierom is het belangrijk om ook een netwerk op te bouwen in de branche waar je werkzaam zal zijn, in dit geval de zorg. Zij hebben waarschijnlijk hetzelfde doorstaan als jou en kunnen je veel leren en helpen met je onderneming. Goede relaties en een betrouwbaar netwerk is een essentiële basis voor een ondernemer.