Tips voor een zakelijke uitstraling op de werkvloer

Tips voor een zakelijke uitstraling op de werkvloer
1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Nagenoeg ieder bedrijf maakt gebruik van richtlijnen voor kleding op de werkvloer. Bij het ene bedrijf worden deze richtlijnen beter nageleefd, dan bij het andere. Een young start-up kiest vaak voor globale kledingvoorschriften, maar handhaaft hier niet te sterk op. Met name creatieve geesten hebben een hekel aan een strak pak. Voor iemand die op bezoek gaat bij zakenpartners of zakenpartners op kantoor ontvangt is het dragen van een pak belangrijker. Je wilt immers een goede indruk achterlaten op anderen. Zeker wanneer je als young start-up aan het bouwen bent aan een uitgebreid netwerk van connecties en relaties. In dit artikel vertellen we meer over het creëren van een zakelijke uitstraling op de werkvloer. Een zakelijke uitstraling vergt meer dan een mooi pak.

Kledingvoorschriften voor medewerkers

Zoals eerder beschreven werd, is kleding een onderdeel van een zakelijke uitstraling. Het feit dat niet iedereen het prettig vindt om in een pak te lopen, maakt dat je voor een middenweg kunt kiezen. Laat mensen bijvoorbeeld business casual gekleed gaan. Onder deze kledingstijl verstaan we een nette (spijker)broek, nette schoenen en bijvoorbeeld een overhemd. Ook het gebruik van een pullover kan hierbij leuk staan. Een overhemd wordt ook door een creatieveling als een prettig kledingstuk beschouwd. Daarbij worden de overhemden in tal van verschillende modellen aangeboden. Hier vind je een overzicht van prachtige en kwalitatief goede overhemden voor mannen.

Zorg voor een opgeruimde werkplek

Naast kleding is ook de aankleding van je werkplek belangrijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de werkplek netjes en opgeruimd is, wanneer je hier klanten ontvangt. Vuile mokken of gebruikte plastic bekertjes hoor niet op een conferentietafel thuis! Het maakt dat een dergelijke tafel al snel rommelig en onverzorgd zal lijken. Iets wat je vanzelfsprekend wenst te voorkomen. Daarbij is het belangrijk om de ruimte regelmatig te zuigen en af te nemen met een doekje. Koffiemokken kunnen voor kringen op tafels en bureaus zorgen. Net als de gebruikte bekertjes kan dit een ruimte een onverzorgde uitstraling geven. Je kunt het schoonmaken van je bedrijfsruimte zelf doen, of hier een schoonmaakbedrijf voor inschakelen.

Kies voor een huisstijl die overal terugkomt

Bij binnenkomst moet het voor zakenpartners en relaties direct duidelijk zijn, aan welk bedrijf zij een bezoek brengen. Zorg er daarom voor dat je de huisstijl van je organisatie op verschillende manieren terug laat komen binnen je bedrijfspand. Hang bijvoorbeeld een mooi logo van je bedrijf aan de muur en bij de ingang, zorg dat je een bakje met pennen op tafel hebt staan, enzovoorts. Niet alleen geeft dit je ruimte een zakelijke uitstraling. Ook kan dit helpen je naamsbekendheid te vergroten. Mogelijk neemt iemand je pen mee naar huis, waarbij deze ook bij anderen op zal vallen.

Gedraag je op een zakelijke manier

Waar je met collega’s wellicht regelmatig een dolletje hebt, is dit bij het ontvangst van zakenpartners en relaties minder slim. Zorg dat je een zakelijke houding aanneemt en kom professioneel over op bezoekers. Ook de manier waarop je ze aanspreekt is hierbij van belang. Ken je iemand al langer, dan kan de je-vorm de persoonlijke band benadrukken. Mocht je iemand voor het eerst ontvangen, dan is het gebruikelijk om de u-vorm te gebruiken. Een gast kan zelf aangeven, dat je hem of haar ook met je aan mag spreken.