Tips om projectmatig werk makkelijker te maken

Tips om projectmatig werk makkelijker te maken
30 dagen geleden
Gepost in Gastblogs

Wanneer je bezig bent met belangrijk werk, is het slim om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Dit kan zijn bij een opdracht op het werk, maar ook voor een opdracht op school. Er zijn veel manieren om zo projectmatig mogelijk te werk te gaan.

Wat houdt projectmatig werken in?
Een project bestaat uit een verzameling verschillende werkzaamheden waar je met meerdere mensen aan werkt. Al deze mensen hebben vaak een verschillende functie binnen een bedrijf. Het doel hiervan is om te komen op een gepaste en duidelijke oplossing. Het project heeft meestal een achterliggend doel. Er is bij een project natuurlijke een aanzienlijk verschil tussen de bestaande situatie, en de situatie die uiteindelijk gewenst is. Het is hierbij voor iedereen die meewerkt aan het project belangrijk om te weten wat het resultaat moet zijn. De opdrachtgever is de partij die bepaald wat het uiteindelijke resultaat wordt. Hij is immers ook de partij die het project aanvraagt. De opdrachtgever heeft dan ook de positie om dingen tijdens het project te veranderen. Dit zal worden afgestemd met de projectleider van de aannemende partij.

Tips om makkelijk projectmatig te werken
Wanneer je begint aan een nieuw project is het handig om voor het complete pakket een plan van aanpak op te stellen. In het plan van aanpak komt eigenlijk de gehele organisatie van het project te staan. Dit gaat vanaf de voorbereiding tot aan de oplevering van het project. Het plan van aanpak kan ook dienen als leidraad. Wanneer je iets niet meer weet kun je die terugkijken in het plan van aanpak. Het plan van aanpak is overigens ook een goede manier om bepaalde dingen zwart op wit te hebben. Wanneer er twijfel ontstaat kun je dus terugvallen op het plan van aanpak. Een ander belangrijk onderdeel is het maken van een planning. Op de planning kun je verschillende afspraken of overleggen inplannen. De planning is ook bedoeld om de werkzaamheden per persoon in te kaderen. Via de planning kun je aan alle werkzaamheden een deadline koppelen. Houd met het maken van een planning altijd rekening met wat speelruimte. Zo zul je niet snel in tijdnood komen. Hetzelfde geldt voor het maken van een begroting. Bij het opstellen van een begroting kun je een inschatting gaan maken van wat het project gaat kosten. Project portfolio management software is ook een goede methode om te gebruiken bij het projectmatig werken.

De techniek van projectmatig werken
Met projectmatig werken wordt geen doel bedoeld, maar een methode om een project succesvol af te ronden. Bij het projectmatig werken maak je de werkzaamheden van een project inzichtelijk en voorspelbaar. Wanneer er iets mis gaat in de praktijk ligt dit meestal niet aan de techniek. De fouten die worden gemaakt zijn meestal te herleiden naar een verkeerde miscommunicatie in de voorbereiding. Meestal komt deze miscommunicatie voor tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Door projectmatig te werken kun je deze problemen zoveel mogelijk inkaderen. Daarom is de techniek van projectmatig werken tegenwoordig niet meer weg te denken.