Tips om op het juiste moment je hypotheek af te sluiten

Tips om op het juiste moment je hypotheek af te sluiten
2 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Bij het kopen van een woning of het investeren in een bedrijfspand zal het afsluiten van een hypotheek vaak noodzakelijk zijn. Veel mensen hebben niet het budget om een pand in een keer af te kunnen betalen. Er zijn bij het afsluiten van een hypotheek verschillende zaken om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende soorten hypotheken die tegenwoordig worden aangeboden. Kies je voor een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek, of een combinatie van allebei? Daarbij is het verstandig om uit te zoeken, wat het meest geschikte moment is om een hypotheek af te sluiten. Heb jij hier momenteel al een beeld bij? In dit artikel geven we tips, die je kunnen helpen bij het afsluiten en vergelijken van hypotheken.

Houd de hypotheekrente in de gaten

Het perfecte moment om een hypotheek af te sluiten bestaat normaliter niet. Een lage hypotheekrente gaat immers gepaard met een grote vraag naar bedrijfspanden voor start-ups. Als gevolg hiervan zal het lastig zijn om een pand te vinden, of moet je ver boven de vraagprijs bieden. Het over de vraagprijs bieden betekent dat je een groot deel zelf moet bekostigen. Toch kan het verstandig zijn om te zoeken naar het moment waarop de hypotheekrente minimaal is. Zo betaal je een minimaal bedrag aan rente en zullen de maandlasten voor een hypotheek beperkt blijven.

Voor het bepalen van het perfecte moment kun je de voorspellingen over de hypotheekrente in de gaten houden. De Europese Centrale Bank, maar ook de Nederlandse Bank, komt tot een beleid voor het verhogen of verlagen van de rente. Wanneer het goed gaat met de economie zal de rente langzaamaan toenemen. Zo worden mensen aangezet tot sparen, wat voorkomt dat zij in de problemen komen bij een economisch mindere tijd. Dit beleid is online in te zien. Het geeft je een beeld van een goed moment om in te stappen. Bekijk hier meer artikelen over de hypotheekrente.

Lening afsluiten voor een verbouwing van het pand

Naast het feit dat je een hypotheek af wilt sluiten om een bedrijfspand of woning aan te kunnen schaffen, wil je wellicht ook budget hebben om te verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van de indeling van een pand, het investeren in een nieuw interieur, enzovoorts. Budget voor dergelijke investeringen kun je vaak niet bovenop je hypotheek lenen. Dit betekent dat je over voldoende eigen vermogen moet beschikken om dergelijke investeringen te kunnen bekostigen. In sommige gevallen is het via alternatieve kredietverstrekkers of duurzaamheidsfondsen mogelijk om een lening aan te vragen. Let wel, dit budget mag logischerwijs alleen gebruikt worden om een pand duurzamer te maken.

Kortom, zorg dat je eerst voldoende eigen vermogen hebt opgebouwd alvorens je in een pand besluit te investeren. Op deze manier voorkom je dat het pand niet direct verbouwd kan worden.

Kijk naar het aanbod in je omgeving

Tot slot is het vanzelfsprekend belangrijk om het aanbod aan woningen en bedrijfspanden in de gaten te houden. Wanneer het aanbod minimaal is, heeft het afsluiten van een hypotheek logischerwijs weinig zin. In dit geval is het verstandig om eerst te wachten tot het aanbod toeneemt, om vervolgens alsnog een hypotheekaanvraag in te dienen. Je kunt vooraf vanzelfsprekend wel hypotheekgesprekken voeren met een adviseur. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden die je hebt.