Tips om erachter te komen of ondernemen in vastgoed iets voor jou is

Tips om erachter te komen of ondernemen in vastgoed iets voor jou is
2 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Als young startup weet je mogelijk nog niet precies, binnen welke branche je straks actief wilt zijn. Je hebt mogelijk verschillende ideeën en weegt ze nu tegen elkaar af, om te zien welk idee het beste bij je past. Hierbij speelt ook de branche waarbinnen dit idee valt een belangrijke rol. Wanneer je geen klik of affiniteit met een bepaalde branche hebt, zal het erg lastig zijn om je binnen zo’n branche te ontwikkelen tot een grote speler. Een van de branches waarin je actief kunt zijn als young start-up is de vastgoedmarkt. Het leuke aan deze branche is het feit, dat je binnen de vastgoedmarkt verschillende kanten op kunt gaan. Je kunt mensen adviseren over de mogelijkheden die hebben wanneer ze willen investeren in vastgoed. Op deze manier voorzie je ze van financiële diensten. Een alternatief is het opstarten van een bedrijf, waarmee je innovatieve ideeën uitwerkt voor deze branche.

De sector van vastgoed en bouwprojecten kan de nodige innovatie gebruiken. In de afgelopen jaren is deze innovatie gestagneerd of minder hard gegroeid dan de innovatie binnen andere branches. Hier liggen zodoende grote kansen voor ondernemers die willen beginnen met een young startup. Voor welke innovatie ga jij?

Financiële dienstverlening binnen de vastgoedmarkt

Eerder werd al genoemd, dat je binnen de vastgoedmarkt actief kunt zijn als financieel dienstverlener. Dit betekent dat je klanten voorziet van financieel advies. Bepaal vooraf wie je exacte doelgroep wordt. Het kan gaan om mensen die willen investeren in vastgoed en hierbij advies willen, maar bijvoorbeeld ook om mensen die meer willen weten over huren, huurtoeslag, enzovoorts. Geef studenten bijvoorbeeld advies over de manier waarop zij in aanmerking kunnen komen voor huurtoeslag. Zo besparen zij sterk op de kosten voor het huren van een studentenkamer of studio, waarvoor ze je erg dankbaar zullen zijn. Ook gezinnen met een laag inkomen hebben veel aan dergelijk advies. Lees hier alvast meer over huurtoeslag.

Innovatieve ideeën bedenken voor de vastgoedsector

Een tweede idee om als young startup te beginnen binnen de vastgoedsector, is het bedenken van innovatieve ideeën. Op welke manier kan de bouw efficiënter worden ingericht? Hoe kunnen woningen in Groningen zo gebouwd worden, dat deze bestand zijn tegen aardbevingen? Op welke wijze kan er op de energiekosten bespaard worden door woningbezitters, na de oplevering van een nieuwbouwproject? Enzovoorts. Wanneer je tot goede ideeën bent gekomen kun je deze zelf uitwerken en laten produceren. Vervolgens kun je deze ideeën aanbieden aan woningcorporaties, aannemers, enzovoorts. Mochten zij iets voor je idee voelen, dan kun je de productie hiervan verder uitbreiden. Zo heb je een aantrekkelijk businessmodel om mee aan de slag te gaan.

Wees actief binnen de vastgoedmarkt

Om te bepalen welke kant van de vastgoedmarkt het beste bij je past, kan het interessant zijn om je hier verder in te verdiepen. Investeer bijvoorbeeld eens in een vastgoedproject, of ga met een vastgoedbedrijf om tafel zitten. Tijdens zo’n gesprek kun je bekijken welke behoefte deze bedrijven momenteel hebben. Zitten zij te wachten op innovatie? Op welke manier kunnen hun klanten nog beter bediend worden, met hulp van een externe young startup? Enzovoorts. Door op deze manier een beeld van de vastgoedmarkt te creëren zal het makkelijker worden om een keuze te maken.