Tips om als ZZP'er een pensioen op te bouwen

Tips om als ZZP'er een pensioen op te bouwen
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Tips

Het leven van een ZZP’er ziet er op vele fronten anders uit dan dat van iemand die in loondienst werkt. U hebt meer vrijheid als het gaat om het bepalen van uw werkuren, en kunt zelf uw tarieven bepalen. Nog iets dat anders is, is het pensioen.

Nu denkt u misschien: "Maar een pensioen opbouwen als ZZP’er, dat kan toch helemaal niet?". Over de mogelijkheden om als ZZP’er pensioen op te bouwen bestaan nog veel onduidelijkheden en misopvattingen. Suzanne Maas van Pensioenvergelijken.net geeft meer info over de verschillende mogelijkheden tot opbouw en enkele handige tips.

De eerste pensioenpijler: ook voor ZZP’ers

Volgens Maas is het een misopvatting dat ZZP’ers helemaal geen inkomen meer hebben zodra ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben behaald. "Iedere werkende in Nederland draagt gedurende zijn of haar arbeidsjaren een gedeelte van het inkomen af aan AOW-premie, ook ZZP’ers. Ieder arbeidsjaar wordt daarmee twee procent aan AOW-pensioen opgebouwd zodat na 50 jaar volledig AOW-recht is opgebouwd. Deze eerste zogenaamde pensioenpijler betreft dus een wettelijk pensioen vanuit de overheid voor iedereen. Hierin hebt u als ondernemer ook geen keuzemogelijkheden."

Klik hier en lees het volledige artikel