Tips om als mindervalide goed te kunnen functioneren in een bedrijf

Tips om als mindervalide goed te kunnen functioneren in een bedrijf
2 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Voor een mindervalide kan het een hele uitdaging zijn om aan de slag te gaan voor een bedrijf. Als mindervalide zullen veel klussen niet uitvoerbaar zijn, evenals dat het lastig is om bij klanten op locatie te werken. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je lastig omhoog kunt komen, waardoor het gebruik van een trap al niet mogelijk is. In dit artikel bespreken we verschillende tips, die goed van pas kunnen komen als je als mindervalide aan de slag wilt gaan binnen een bedrijf. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel bedrijven met een lift binnen hun bedrijfspand. Zo kun je moeiteloos van beneden naar boven komen.

Een traplift binnen een bedrijfspand laten plaatsen

Wanneer een bedrijfspand niet voorzien is van een lift, kan het slim zijn om deze van een traplift te laten voorzien. Met een traplift kom je veilig omhoog en naar beneden. Bij de aanschaf van een traplift heb je verschillende mogelijkheden. Kies je bijvoorbeeld voor een traditionele traplift, of ga je voor een platformlift? Het voordeel van een platformlift is het feit, dat het hiermee mogelijk is om met een rolstoel of rollator omhoog te komen. Iets wat niet mogelijk is met een normale traplift. Dit betekent dat je bij een normale traplift zowel beneden als boven een rolstoel neer moet zetten.

Tip: als werkgever is het verstandig om overleg te hebben met een mindervalide werknemer over het type traplift, die voor hem of haar het fijnste is. Op deze website kun je meer informatie vinden over de verschillende soorten trapliften die tegenwoordig worden aangeboden. Voor welke van deze trapliften kies jij binnen je pand?

Vergoeding aanvragen voor een traplift

De investering in een traplift kan op voorhand behoorlijk groot lijken. Gelukkig zijn er verschillende vergoedingen aan te vragen, die de investering in een traplift interessanter maken. Informeer bijvoorbeeld eens bij de gemeente welke mogelijkheden zij aanbieden op het gebied van medische hulpmiddelen als een traplift. Je kunt voor zo’n vergoeding terecht bij het loket van de gemeente.

Administratieve klussen voor een mindervalide werknemer

Een mindervalide werknemer is weliswaar minder mobiel, maar beschikt vaak wel over zijn of haar eigen talenten. Zo is iemand mogelijk bijzonder goed met cijfers, kan iemand goed overweg met het bewerken van data, enzovoorts. Het is daarom zinvol om samen met een mindervalide werknemer om tafel te gaan zitten en zijn of haar talenten te bespreken. Op basis van dit gesprek kun je vervolgens naar een passende rol zoeken voor de mindervalide. Mogelijk zijn er interessante administratieve klussen, die door een mindervalide werknemer kunnen worden uitgevoerd.

Zorg voor een grote mate van betrokkenheid

Om als bedrijf goed te kunnen functioneren is het belangrijk dat alle medewerkers bij het proces betrokken zijn. Dit geldt zowel voor de processen rond losse projecten binnen bedrijf, als voor de algemene processen op de werkvloer. Wanneer je een mindervalide werknemer aanneemt wordt dit nog belangrijker! Voor een mindervalide werknemer is het erg belangrijk, dat hij of zij zich begrepen voelt als bepaalde klusjes niet lukken of als deze werknemer een mindere dag heeft. Zorg er daarom voor dat er een grote mate van betrokkenheid is binnen het team. Zo voelt iedereen zich gewaardeerd en is de kans op een succesvol functioneren van het team het grootst.