Tips om als hovenier ook in de winter genoeg aanvragen te ontvangen

Tips om als hovenier ook in de winter genoeg aanvragen te ontvangen
1 jaar geleden
Gepost in Tips

Voor hoveniers zijn met name de zomer en herfst vaak erg druk. Nieuwe tuinen moeten worden aangelegd, tuinen moeten worden onderhouden en er zal het nodige snoeiwerk uitgevoerd moeten worden. Hoe zorg je er als hovenier voor, dat je het ook in de winter druk genoeg hebt om rond te kunnen komen? In dit artikel geven we verschillende tips, die hierbij goed van pas kunnen komen.

In het algemeen kan het verstandig zijn om tijdens de drukke maanden in de zomer en de herfst alvast een buffer op te bouwen voor de wintermaanden. Mocht het in deze periode minder druk zijn, dan betekent dit niet dat je inkomen ineens veel lager is. Zet geld tijdelijk op een externe rekening, zodat je deze buffer kunt gebruiken op momenten dat het nodig is.

Zorg dat je goed vindbaar bent voor klanten

Allereerst is het belangrijk om goed vindbaar te zijn. In de zomer bestaat de kans dat klanten bij je onderneming zijn gekomen, doordat veel andere ondernemers geen plek meer voor ze hadden. In de winter zal zo’n situatie zich minder snel voordoen. Om die reden is het belangrijk om bovenaan de zoekresultaten te staan. Op deze manier ben je ervan verzekerd, dat potentiële klanten vrijwel zeker een offerteaanvraag zullen doen in de wintermaanden. Ook in de winter zijn er immers mensen die werkzaamheden aan hun tuin uit willen voeren.

De vindbaarheid van een website kun je verbeteren door hier een marketingbureau voor in te schakelen. Zo’n partij kan je helpen met SEO, wat staat voor Search Engine Optimization. Het doel hiervan is het verbeteren van de posities in de zoekresultaten door nieuwe content aan een website toe te blijven voegen. Ook linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO.

Breid je dienstenaanbod steeds verder uit

Ook het uitbreiden van je dienstenaanbod kan ertoe leiden, dat je in de winter meer klanten aantrekt. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om je niet langer alleen te richten op het onderhouden van tuinen, maar ook op het ontwerp hiervan. Op deze website vind je een voorbeeld van een hovenier, die klanten ook helpt bij het ontwerp van hun tuin. Het ontwerpen van een tuin kan immers ook tijdens de wintermaanden. In de lente kun je de uitwerking van het nieuwe ontwerp voor de tuin op je nemen. Op deze manier profiteer je zowel in de winter, als in het voorjaar van deze extra dienst.

Een alternatief voor het aanbieden van hulp bij het ontwerp van een tuin, is het ontwikkelen van cursussen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om regelmatig een cursus snoeien te geven. Snoeien blijkt vaak een bijzonder lastige klus voor mensen te zijn, waardoor zij baat hebben bij uitleg. Als tijdens de cursus blijkt dat je hier veel kennis over hebt, bestaat de kans dat ze je bedrijf inschakelen voor het tuinonderhoud.

Werk samen met andere bedrijven

Tot slot kan het slim zijn om samen te gaan werken met andere ondernemers in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan een stratenmaker. Een stratenmaker wordt ingeschakeld om bijvoorbeeld een nieuw terras aan te leggen, of om de oprit te vernieuwen. Door met hen samen te gaan werken, kunnen jullie elkaars dienstverlening versterken. Klanten van de stratenmaker kunnen immers ook interessante klanten voor jou zijn en andersom!