Tips Belastingaangifte 2017 : Aftrekposten voor ZZP’ers!

Tips Belastingaangifte 2017 : Aftrekposten voor ZZP’ers!
1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

De volgende tips voor de belastingaangifte 2017 zijn voornamelijk gericht op de ZZP’ers waarvan de inkomsten als winst uit onderneming worden aangemerkt. Indien de inkomsten als loon of als resultaat overige werkzaamheden worden aangemerkt, profiteer je niet volledig van diverse fiscale voordelen.

Voor ondernemers vormt de ondernemersaftrek, waaronder de zelfstandigenaftrek, een belangrijke aftrekpost. Ook voor investeringen zijn er veel aftrekmogelijkheden.

Minder eenvoudig is de aftrek van zaken als werkkleding, zakenlunches en de kosten voor een werkruimte thuis. Hiervoor gelden hoge drempels en/of strenge eisen.
Welke zakelijke kosten mag je doorgaans opvoeren?

Ondernemersaftrek!

Wie door de Belastingdienst wordt erkend als ondernemer, komt in aanmerking voor de zogeheten ondernemersaftrek en mag dan een bepaald bedrag aftrekken van de winst. Onder deze aftrekpost vallen diverse deelposten: de startersaftrek, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, de meewerkaftrek en de (eenmalig op te voeren) stakingsaftrek. Maar ook de zelfstandigenaftrek. Gebruik deze tips voor je belastingaangifte 2017.

Urencriterium!

Voor sommige van deze aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, geldt het zogeheten urencriterium. Dat betekent dat je in het betreffende jaar minimaal 1.225 uur aan je bedrijf hebt besteed. Ook moet je meer tijd aan je eigen bedrijf hebben besteed dan aan andere werkzaamheden, bijvoorbeeld voor een baas.

Die 1.225 uur geldt voor iedereen, ook als je in de loop van 2016 voor jezelf bent begonnen. Als je bijvoorbeeld op 1 juli 2017 bent gestart, mag je dus niet de helft van het urencriterium aftrekken. Je mag wel het aantal uren dat je al aan je bedrijf hebt besteed voor je aanmelding als ondernemer meetellen.
Voor het urencriterium telt alle tijd die je aan je bedrijf besteedt mee. Dus de uren die je besteedt aan factureren, een rit naar een klant of een groothandel of het ordenen van je administratie mag je allemaal meetellen.

Klik hier en lees het volledige artikel