Terugblik op Seminar 'De kracht van geven'

Terugblik op Seminar 'De kracht van geven'
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
7 jaar geleden
Gepost in Young Startup Nieuws

Afgelopen dinsdagavond was Young Startup aanwezig bij het seminar 'De kracht van geven' van 4YoungPeople. De opkomst was groot; wel 365 studenten, jonge ondernemers en starters waren naar de Jacobikerk in Utrecht afgereisd om Jos Burgers te horen spreken. Het was een avond vol humor, prikkelende praktijkvoorbeelden en tips met alle belangrijke manieren van geven.

Werkgeluk
Wat je geeft, krijg je terug. Een krachtig principe waarmee je jouw omgeving op een positieve manier kunt beïnvloeden. Toch zijn er maar weinig young professionals die de kunst van het geven écht beheersen en inzetten. Bijvoorbeeld voor betere relaties. De rode draad en thema van de avond was: Hoe kun je werkgeluk vergroten? Hoe stroomt geld naar waarde?

Hoe stroomt geld naar waarde?
Jos onderscheidt drie focuspunten:

* Wat kan ik?
* Wat wil ik? (Je doel)
* Wat kan er? (in de markt)

In deze persoonlijke SWOT-analyse zul je eerlijk naar jezelf moeten zijn. Je moet op zoek gaan naar je eigen drijfveren. Dus, wat kun je wel/niet? Wat wil je wel/niet? Volgens Jos zul je zien dat je vaak uitkomt bij iets waar je vroeger al interesse in had. Daarbij wil hij wel meegeven dat je niet moet streven naar de 100% leuke banen. Blijf niet altijd zoeken naar iets dat er niet is.

Onderscheid jezelf
Wat voor mijzelf een redelijke eye-opener was, is dat je jezelf moet onderscheiden! Dit klinkt natuurlijk logisch, maar is vaak nog niet zo gemakkelijk. Wat is jouw plek in de markt? Dit houdt in dat je jezelf niet al te veelzijdig moet presenteren. Je kunt het wel zijn, maar etaleer jezelf niet zo. Heb lef om te kiezen. Dus kies ervoor, om gekozen te worden! Hierdoor:

1) Snappen mensen wat je doet
2) Onthouden mensen je
3) Vertellen ze door

De kracht van geven
Tijdens zijn presentatie grijpt Jos vaak terug op 2 boeken; 'Invloed' en 'Geven en nemen'. In deze boeken gaat het over wederkerigheid. Als jou iets wordt gegeven, ook al heeft het geen waarde, dan wil je er toch iets voor terug doen. Dit komt doordat we ons schuldig voelen en iets terug willen doen.

De Wet van Snuf
Bij binnenkomst heeft iedereen een exemplaat van Jos Burgers' boek 'De Wet van Snuf' gekregen. In dit boek beschrijft Jos op een prikkelende manier waarom elke goede relatie begint met geven. Volgens Jos worden alle relaties slechter als je er niets tegenover zet. Jos begint met uit te leggen wie Snuf is. Snuf is de hond van Jos en is altijd vrolijk en blij. Zij wordt dan ook heel de dag geknuffeld. Jos vraagt zich af er een verband zit tussen het feit dat zij heel de dag vrolijk is en vaak en stevig geknuffeld wordt. Waarschijnlijk wel.... In zijn presentatie besprak Jos de volgende punten:

1) Waarom geven? Waarom krijg je terug wat je geeft? Geven lijkt makkelijk, maar is het niet altijd. Mensen kunnen wantrouwend of ondankbaar zijn.
2) Wat te geven? In zijn presentatie licht hij een aantal belangrijke manieren van geven toe. Iedere letter van het alfabet onderbouwt één manier, zoals o.a.:
Aandacht geven
Begrip tonen
Complimenten geven
Kwetsbaar opstellen; vraagt veel moed, maar word je sterker van
Helpen; hoe kun je beter helpen? Zeg bijvb. nooit nee. Maar wel: Nee, maar

Conclusie: Jos heeft ons en heel zijn publiek met zijn passie en enthousiasme aangestoken. Het heeft mij in ieder geval de ogen geopend. Ik moet keuzes maken en blijven geven! Dit seminar is een absolute aanrader. Mocht er weer een presentatie van Jos gegeven worden, ben ik zeker weten weer van de partij!