Succesvolle zakenreis? Maak gebruik van deze tips!

Succesvolle zakenreis? Maak gebruik van deze tips!
4 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Als je op zakenreis gaat, vind je het belangrijk dat alles zo goed mogelijk verloopt. Heb je een bespreking met een (potentiële) klant of opdrachtgever? Of ga je op reis omdat je een event gaat bezoeken in het buitenland? Misschien ben je zelfs wel uitgenodigd als gastspreker op een conferentie. Hier geven we je een aantal tips om van jouw eerstvolgende zakenreis daadwerkelijk een geslaagde reis te maken.

Bereid alles goed voor
Alles begint met een goede voorbereiding, ook het maken van een zakenreis. Sommigen doen het voorbereidende werk het liefste zelf. Vaak weet je ook precies wat je wel en niet wil en op welke tijden je waar moet zijn. Handig om het dan in eigen hand te houden. Ben je echt enorm druk of zelf niet zo goed in voorbereidende taken? Zorg er dan voor dat je het plannen van je trip aan iemand uitbesteedt. Bespreek vooraf dan wel goed de belangrijkste randvoorwaarden. Zoals hoe ver de locatie van het hotel maximaal ten opzichte van de plek die je moet bezoeken mag liggen, of er een sportschool in het hotel aanwezig moet zijn en of je nog iets mee wilt pikken van lokale bezienswaardigheden.

Maak er geen haastklus van
Natuurlijk heb je het druk, maar in één dag van afspraak naar afspraak rennen op je zakenreis is meestal niet echt prettig. Je moet ook goed voor jezelf zorgen. Plan daarom afspraken niet te snel na elkaar. Probeer daarnaast ook nog wat tijd voor jezelf over te houden. Kom eventueel tot rust na je afspraken en plak nog een extra dag aan je reis vast. Dan kun je meteen nog wat van de stad zien. Eet ook die dagen in het buitenland goed en gezond en zwicht niet steeds voor simpele pizza’s en hamburgers. Je zult merken dat je dan veel lekkerder in je vel zit en je afspraken met je potentiële klanten of je netwerkgesprekken stukken beter gaan.

Houd je administratie op orde
Regel op je businesstrip ook alle administratieve zaken goed. Vergeet bijvoorbeeld niet om een reisverzekering af te sluiten. Tijdens je reis krijg je ook te maken met allerlei uitgaven. Een kop koffie op het vliegveld, een drankje aan de bar in je hotel of een smaakvol diner met je zojuist verworven klant… Bewaar dus alle bonnetjes goed voor je administratie. En wat ook altijd handig is: zorg ervoor dat je een creditcard (bijvoorbeeld de Mastercard) hebt om een groot deel van je aankopen gemakkelijk te kunnen afrekenen (en pas achteraf te hoeven betalen).

Maak slim gebruik van deze tips over hoe je je zakenreis en presentatie zo succesvol mogelijk maakt (en hoe je ook nog tijd overhoudt om te genieten)!