Studentenbedrijf: Woodt Sunglasses

Studentenbedrijf: Woodt Sunglasses
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
6 jaar geleden
Gepost in Startups

Steeds vaker zijn studenten het zat om voor een baas te werken of gaan ze tijdens hun studie een extra uitdaging aan. Ze besluiten zichzelf in het diepe te gooien en een eigen bedrijf te beginnen. Studenten.net spreekt met deze studerende ondernemers. In deze aflevering: Jos en Nick van Woodt Sunglasses.

Wat voor bedrijf is Woodt Sunglasses?

"Woodt is een jong bedrijf dat zich bezighoudt met de verkoop van handgemaakte bamboe zonnebrillen. Het bedrijf is gestart in maart 2013. De bamboe en houten zonnebrillen zijn in de Verenigde Staten al erg populair en deze trend is zich verder aan het ontwikkelen in Europa. Het aanbod in Nederland is groeiende, maar de prijzen zijn over het algemeen hoog. Ons doel is dan ook om hippe, betaalbare en duurzame zonnebrillen aan te bieden. We proberen dan ook altijd premium service aan te bieden, omdat we een premium hip merk willen neerzetten."

Wat studeren jullie?

"We studeren beide aan de Rijksuniversiteit Groningen. Jos volgt de master in Marketing en kan in september beginnen met zijn scriptie. Nick zit in de afrondende fase van zijn master Innovation Management en is naast het ondernemen druk bezig met het schrijven van zijn scriptie."

Hoe is het begonnen?

"Woodt is niet begonnen vanuit een schoolproject of iets dergelijks. We zijn dan wel medestudenten aan de RuG en nu dus zakenpartners, maar we zijn ook nog eens huisgenoten. Tijdens een winteravond kwam Jos op het idee een houten zonnebril te kopen, alvast voor de zomer. Nick vond de brillen ook erg tof. We waren dus beide enthousiast en zijn toen gaan kijken of we de brillen zelf goedkoper konden aanbieden. We zijn toen gaan brainstormen over mogelijke merknamen, modellen en hoe we het verder zouden gaan aanpakken. We waren het snel eens dat 'Woodt' het moest gaan worden. In de binnenzijde van de brilpoten staat dan ook nog de tekst 'I've got Woodt.' gegraveerd. Vanaf dit punt ging het erg snel: er kwam een website, we lieten brillen produceren, schreven ons in bij de KvK en toen was het officieel."

Hebben jullie een startkapitaal nodig gehad? Zo ja, hoe zijn jullie hieraan gekomen?

"Van tevoren weet je natuurlijk nooit of je product gaat aanslaan, dat is het risico dat je moet nemen. Voor het inkopen van de zonnebrillen hadden we startkapitaal nodig. Lenen bij een bank is erg prijzig, dus dit wilden we dan ook vermijden. Nick had nog een baan naast zijn studie, waardoor hij zijn deel kon financieren. Jos heeft zelf een deel kunnen financieren en heeft een deel van familie kunnen lenen."

Verdienen jullie er al (goed) aan?

"We verkopen de duurzame zonnebrillen door het hele land en hebben ook klanten uit België, dus stiekem zijn we al een internationaal bedrijf. Ook zijn onze brillen sinds kort te koop bij Bright. Bright is een bekend Nederlands platform met innovatieve producten, dus we zijn ook wel een beetje trots dat onze brillen nu in de Bright Store worden aangeboden. Omdat het zo goed loopt moeten we steeds weer geld investeren in nieuwe voorraden zonnebrillen. We vinden winst natuurlijk wel belangrijk, maar de ervaring die we hieruit opdoen is minstens zo belangrijk. Of we er uiteindelijk veel mee gaan verdienen moet nog blijken."

Hoe combineren jullie het studeren en ondernemen?

"Het is goed te combineren. De master is dan wel druk, maar het ondernemen is zo leuk dat je daar altijd wel tijd voor vrij maakt. Soms gaat dat wel ten koste van de tijd die je anders in schoolwerk zou steken, maar over het algemeen is het prima te combineren. School is redelijk flexibel, je moet zelf veel plannen met groepjes. Het voordeel van ondernemer zijn is natuurlijk ook dat je je eigen tijden kunt inplannen, waardoor het dus ook redelijk flexibel is. Hierin is het wel belangrijk dat je goed kunt schakelen tussen beide."

Hoe zien jullie de toekomst van het bedrijf?

"De houten en bamboe zonnebrillen zijn in Amerika ook al een aantal jaren een trend. We verwachten dat dit in Nederland volgend jaar ook nog steeds een trend is. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor mensen en de handgemaakte zonnebrillen van bamboe passen helemaal bij deze trend. Je hoort dan ook vaak mensen over een 'kek dingetje', bamboe zonnebrillen zijn gewoon heel vet en hip. Daarnaast willen we met Woodt een sterk merk neerzetten en proberen de klant een beleving te geven. We gaan dus zeker door met het bedrijf na dit seizoen."

Wat is jullie advies aan studenten die een eigen bedrijf willen starten?

"Stel dat je een idee hebt, je denkt dat het kan werken en je hebt het startkapitaal, dan moet je het gewoon doen! Weet wel dat ondernemen veel tijd kost, zeker in het begin. Denk niet dat je er met een uurtje per dag bent, ondernemen is hard werken."

Bron: www.studenten.net