Studenten opleiden tot ondernemer

Studenten opleiden tot ondernemer
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
9 jaar geleden
Gepost in Startups

De stap van student naar ondernemerschap is voor veel afstudeerders te groot, omdat ze geen concreet businessidee hebben of eerst ervaring willen opdoen. Voor die groep is 24Months opgezet, dat afgestudeerden in 24 maanden ‘opleidt’ tot ondernemer.

Uit een groot onderzoek van de Erasmus Universiteit afgelopen zomer bleek dat ruim tachtig procent van de afstudeerders ‘iets’ met ondernemerschap wil gaan doen. De praktijk leert echter dat het overgrote deel uiteindelijk toch kiest voor een baan bij een grote werkgever, ziet Hendrik Halbe, directeur van HOPE. Hij is één van de initiatiefnemers achter 24Months, een programma dat de stap tussen afstuderen en ondernemen moet verkleinen.

MKB zichtbaarder

Afgestudeerde academici werken in het programma drie keer een periode van acht maanden mee aan een project op het gebied van business development of innovatie in een mkb-bedrijf. “Ze krijgen veel verantwoordelijkheid, waardoor ze een stijle leercurve hebben. Binnen de projecten worden ‘go of no-go’ momenten bepaald, waarbij deelnemers zich continu moeten bewijzen, net als ondernemers”, beschrijft Halbe.

Het programma vormt een goede leerschool voor ondernemers-in-spé en helpt daarnaast het mkb om zichtbaarder te worden voor studenten. “Studenten komen nu tijdens hun studie bijna alleen in contact met grote ondernemingen. Tijdens carrière-evenementen en recruitmentdagen zijn het altijd dezelfde werkgevers die om de gunst van de student vechten: grote jongens als Shell en ING, die het budget hebben. Terwijl er binnen het mkb een grote behoefte bestaat aan universitair geschoold talent met een ondernemende drive.”

Groeiambities

Om mee te doen aan het programma, moeten kandidaten een strenge selectieprocedure door, waarin onder andere wordt gekeken naar hun ondernemende capaciteiten. “Ze moeten naast zelfstandig ook creatief en volhardend zijn”, zegt Halbe. “Ondernemers zitten niet te wachten op een veredelde stagiair, maar op mensen die zelf nieuwe initiatieven bedenken en daar direct mee aan de slag gaan”.

Kandidaten worden begeleid door een ervaren business consultant en persoonlijke coach, en krijgen trainingsbudget om te besteden aan hun persoonlijke ontwikkeling. De eerste zeven deelnemers zijn momenteel aan het werk; Halbe streeft naar vijfentwintig kandidaten later dit jaar. “Uiteindelijk hopen we een kweekschool van succesvolle ondernemers te worden en tegelijkertijd ambitieuze mkb-ondernemingen te helpen met het realiseren van dromen en groeiambities die nu nog op de plank blijven liggen.”