Steeds meer ZZP'ers in dienst bedrijven

Steeds meer ZZP'ers in dienst bedrijven
6 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Een op de vijf zzp'ers in Breda werkt niet alleen als zelfstandige, maar ook nog in loondienst. Dat blijkt uit de Economische Barometer Breda, een jaarlijks onderzoek uitgevoerd door onder meer Avans Hogeschool. De overige vier werken volledig zelfstandig en de interesse daarin stijgt gestaag: een kwart van de bedrijven in Nederland werkt al met ZZP’ers.

Er komen steeds meer zelfstandigen op de arbeidsmarkt blijkt uit onderzoek. Een op de vijf daarvan houdt zijn baan in loondienst daarbij aan. Althans, dat blijkt uit onderzoek dat in Breda werd uitgevoerd. Of dat getal representatief is voor de rest van Nederland is onbekend. Uit een onderzoek dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd bleek onlangs dat ZZP’ers steeds populairdere werknemers worden: een kwart van de bedrijven in Nederland werkt met zzp'ers. En om in aanmerking te komen voor dat soort klussen als ZZP'er zal je via de juiste VAR verklaring toch aan moeten kunnen tonen dat je echt helemaal zelfstandig bent. 

Vooral in de bouw- en mediasector maken ondernemingen veel gebruik van zelfstandigen. In de vervoersbranche is dit veel minder het geval. Verder zetten grotere bedrijven eerder dan kleinere bedrijven zzp'ers in. Van alle bedrijven die met een externe schil werken, doet 51 procent dat met zzp'ers terwijl 58 procent met uitzendcontracten werkt. Voor de komende twee jaar wordt verwacht dat het aandeel zzp'ers in de agrarische sector zal toenemen, terwijl het aandeel zelfstandigen in de bouw gelijk zal blijven.

De helft van de zzp'ers in Nederland werkt meer dan veertig uur voor het eigen bedrijf. Ongeveer drie op de vier zelfstandigen hebben minimaal een hogere beroepsopleiding achter de rug. De meerderheid is man en de helft van de zzp'ers is ouder dan 48 jaar. Verreweg de meeste mensen beginnen aan hun bestaan als zzp'er vanuit een baan met een vast contract. In veel mindere mate gebeurt dit vanuit een werkloosheidssituatie. Redenen om als zzp'er aan de slag te gaan, zijn onder meer 'iets nieuws willen doen', 'capaciteiten beter willen benutten' en 'meer vrijheid in het werk willen'. Daarnaast worden economische redenen genoemd, zoals geen baan kunnen vinden of een beter inkomen willen.