Startup van de maand: Zorgoppas

Startup van de maand: Zorgoppas
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
23 dagen geleden
Gepost in Startup van de maand

Zorgoppas is speciaal voor mensen die niet zomaar iedereen kunnen vragen om op te komen passen omdat hun kind zorgbehoevend is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autisme, gedragsproblemen, of een verstandelijke beperking. Zorgoppas regelt voor deze ouders een geschikte oppas met ervaring zodat zij een avondje alleen maar aan zichzelf hoeven te denken of kunnen gaan werken. Door onderstaande vragen te beantwoorden, geeft Harm van Ballegooy van Zorgoppas, ons een een kijkje achter de schermen.

 

 

Wie zitten er achter Zorgoppas?
Tijdens een start-up weekend bleek een deelnemer niet mee te kunnen, omdat hij geen oppas kon vinden voor zijn zoon met autisme. Na lang googlen bleek er geen goede oplossing te vinden. Oprichter Harm pikte dit probleem op. Met behulp van een subsidie van de gemeente ‘s-Hertogenbosch is zo Zorgoppas ontstaan. Ondertussen bestaat het team van Zorgoppas uit 8 gedreven mensen. Naast Harm staat een business developer Corine, die zich richt op nieuwe gemeenten en werkgevers. Daarnaast staan vijf matchingspecialisten Erma, Babs, Anneke, Kim en Larisa onder leiding van operationeel directeur Doreen.

Wat is het concept van Zorgoppas?
Zorgoppas matcht ouders van een zorgbehoevend kind met een geschikte oppas met ervaring, zodat ouders een avond weg kunnen of kunnen werken. Dit doen we zonder indicatie, omdat ouders zelf heel goed kunnen inschatten of hun kind een oppas nodig heeft met meer ervaring. Ouders betalen zelf een eigen bijdrage, omdat je als ouders weet dat je op een bepaald moment moet gaan betalen voor een oppas. Wij doen een uitgebreide intake bij de ouders, waarin zij hun probleem en wensen aangeven. Ook screenen we alle oppassen en vragen we om hun ervaringen. Dit kunnen ervaringen zijn vanuit een studie, een stage en/of werkervaringen. Ze hebben natuurlijk ook allemaal oppaservaring. Op basis van de vraag van ouders en de ervaringen van de oppassen worden er matches gemaakt.

Wie zit te wachten op Zorgoppas?
Alle ouders in Nederland met een zorgbehoevend kind. Dit kan zijn een kindje dat wat sneller overprikkeld raakt tot een zwaar meervoudig gehandicapt kind en eigenlijk alles wat daartussen zit.
Ouders die niet samen een avondje weg kunnen of niet kunnen werken, omdat ze niet het buurmeisje kunnen vragen om op te passen.

Wat is het verdienmodel?
De gemeenten waarmee Zorgoppas samenwerkt betalen per gemaakte match en dragen een bedrag per opgepast uur bij. Zo kunnen werkgevers dit ook voor hun collega’s regelen. Ouders sluiten een abonnement af bij Zorgoppas en betalen per uur een bijdrage.

Hoe ver is Zorgoppas?
Zorgoppas is klaar om met nieuwe gemeenten in zee te gaan en om nieuwe bedrijven te verleiden om Zorgoppas als secundaire arbeidsvoorwaarde op te nemen. We matchen nu in twaalf gemeenten, maar de aanvragen buiten deze gemeenten lopen op en ook zorgprofessionals buiten deze gemeenten weten ons te vinden. Zorgoppas schaalt komend jaar op naar heel Nederland.

Waar willen jullie over 5 jaar staan?
Dan willen we werkzaam zijn in het grootse deel van Nederland. Dan willen we dat er meer gemeenten aangesloten zijn en meer bedrijven de voordelen van Zorgoppas inzien.
Dat we geen nee meer hoeven te verkopen aan ouders die ons benaderen!

Wat zijn jouw leermomenten tot nu toe?
Dat het belangrijk is dat je de juiste mensen om je heen verzameld, die allemaal mee willen met de groei van Zorgoppas en daar een eigen steentje aan bijdragen. Dat je net zoals dit jaar niet overal invloed op kunt hebben. Dat het heel belangrijk is om het juiste echte verhaal van ouders kenbaar te maken.

Wat wil je ons nog vertellen over Zorgoppas?
In het team hebben we ouders die zelf een zorgbehoevend kind hebben en dus de ouders die bellen echt begrijpen. Ouders geven aan dat ze dat begrip fijn vinden, hun verhaal kwijt kunnen en worden geholpen met hun vraag.