startup van de maand: Kindt Clinics

startup van de maand: Kindt Clinics
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Startup van de maand

Kindt Clinics is hét gespecialiseerde behandelscentrum voor mensen met een angst. Als eerste ter wereld bieden zij de memrec behandeling aan, uniek om de korte duur en hoge effectiviteit. Maartje Kroese van Kindt Clinics geeft ons een kijkje achter de schermen door antwoord te geven op een aantal vragen.

 

Wie zitten er achter Kindt Clinics?
Kindt Clinics is opgericht door hoogleraar Klinische Psychologie Merel Kindt, huisarts Emmeke Eijkelkamp en psycholoog en manager Maartje Kroese.

Wat is het concept van Kindt Clinics?
Kindt Clinics behandelt fobieën met de nieuwe behandelmethode Memrec, die is ontdekt in onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. De behandeling is bijzonder omdat hij zo kort en effectief is: bij 8 van de 10 mensen is de angst na één behandelsessie verdwenen, hoe hevig de angst ook is.

Wie zit te wachten op Kindt Clinics?
Iedereen die er genoeg van heeft om zich te laten belemmeren door een fobie: denk aan hoogtevrees, claustrofobie, vliegangst, angst voor spinnen, honden, of welk dier dan ook; er zijn duizenden fobieën en voor veel daarvan is de behandeling geschikt. Ook werkt de behandeling vaak bij posttraumatische stress-stoornis (PTSS) als gevolg van één of een paar concrete incidenten.

Wat is het verdienmodel?
De behandeling wordt in principe vergoed vanuit de basisverzekering; mensen betalen ons een vast bedrag per behandeling, en zij krijgen dat vervolgens geheel of gedeeltelijk terug van hun verzekering.

Hoe ver is Kindt Clinics?
We zijn in oktober 2018 open gegaan, en krijgen steeds meer aanmeldingen, dus het gaat de goede kant op. Ondertussen wordt er aan de Universiteit van Amsterdam nog volop onderzoek gedaan naar de behandelmethode, bijvoorbeeld of deze ook geschikt is voor paniekstoornis. Als dit voldoende onderbouwd is, breiden we ons aanbod uit. We blijven dus vernieuwen.

Waar willen jullie over 5 jaar staan?
We willen psychologen over de hele wereld opleiden in deze methode, en zelf ook andere vestigingen openen. We hebben al mensen gehad uit bijvoorbeeld Engeland, Israël en Amerika die speciaal naar Nederland kwamen voor deze behandeling, maar dat kan natuurlijk niet iedereen zich veroorloven. Uiteindelijk willen we dat de behandeling voor iedereen beschikbaar is.

Wat zijn jouw leermomenten tot nu toe?
Van alles! Dat administratie veel meer tijd kost dan verwacht, dat we de wachtkamer moeten scannen op spinnen voordat we een spinangstbehandeling doen, dat intakegesprekken ook goed via Skype kunnen, dat fobieën soms best wel een taboe zijn terwijl heel veel mensen het hebben, dat het niet handig is om je privé-nummer op de website te zetten, en nog veel meer...

Wat wil je ons nog zelf vertellen over Kindt Clinics?
Dat iedereen die ervoor kiest om zich te laten behandelen (met welke methode dan ook) misschien wel een angst heeft, maar vooral heel moedig is!