Startup van de maand: Grownhub

Startup van de maand: Grownhub
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Startup van de maand

De startup van deze maand is Grownhub. Grownhub is een app die ouders de nodige controle, kennis en inzichten geeft op het gebied van smartphones, tablets, apps en social media. Ze helpen ouders om samen met hun kind afspraken te maken en te werken aan een mediawijze opvoeding. Door onderstaande vragen te beantwoorden geeft Grownhub ons een kijkje achter de schermen.

Wie zitten er achter Grownhub?
Grownhub bestaat uit een groeiend team van inmiddels 7 wereldverbeteraars. Allemaal anders; van pedagoog tot app ontwikkelaar, allemaal dedicated to the cause. Thomas van der Knijff is naast vader van 2 meiden bedenker van het idee. Het bedrijf is opgericht samen met co-founders Robbert Zaal en Otto Boekesteijn.

Wat is het concept van Grownhub?
Grownhub richt zich op de problemen waar elke ouder van nu mee worstelt; het opvoeden van je kind in een wereld vol iPads, smartphones, apps en social media. We hebben als missie om het groeiende aantal incidenten op dit vlak tegen te gaan. We willen dat issues als sexting, grooming, verslaving en pesten niet meer ‘horen bij deze tijd’.  Wij geven ouders de juiste handvatten die ze nodig hebben om hun kinderen op een laagdrempelige manier te begeleiden in deze online wereld, zonder dat ze zelf professionals hoeven te worden. Dit doen we door – hoe kan het ook anders – een app, die je koppelt aan het device van je kind. Vervolgens zorgen we ervoor dat je als ouder precies weet wat er online speelt, waar je op moet letten en welke apps ‘hot’ zijn. We vertellen dat op het juiste moment, passend bij de leeftijd van je kind. Hierdoor kun je beslissingen maken gebaseerd op feiten in plaats van op angst voor het onbekende.

We combineren die kennis met inzichten. Bijvoorbeeld hoe lang jouw kind het device gebruikt, welke apps ze gebruiken en vertellen ook hoe zich dat verhoudt tot leeftijdsgenootjes. Bij het instellen van afspraken geven we je aan wat de geleerden zeggen én wat andere ouders doen. Op die manier geven we je context. Je maakt je eigen keuzes, maar kunt je gevoel of beslissingen onderbouwen en verifiëren. En uiteraard zorgen we ervoor dat je die afspraken vorm kunt geven door instellingen op het gebied van (maximale) schermtijd, bedtijd, toestaan of blokkeren van apps, pauze tijd enzovoorts. Zo kun je jouw kind laten wennen dat afspraken hierover heel normaal zijn en ze op een comfortabele manier de ruimte geven om écht te leren.

Wie zit te wachten op Grownhub?
Alle ouders met kinderen die regelmatig op de tablet mogen, kunnen Grownhub gebruiken. Echter het beste moment om met de app te beginnen is als onderdeel van het bewegen naar een eigen smartphone voor je kind. De gemiddelde leeftijd daarvoor is tegenwoordig al 9, dus pak ‘m beet vanaf groep 6.

Wat is het verdienmodel?
Grownhub is een maand gratis te proberen, daarna betaal je een maandelijks bedrag. Ons streven is om de ouders daarvan een zo klein mogelijk deel of niets te laten betalen. Bijvoorbeeld door het op te nemen in de kosten van een mobiel abonnement. Het gaat namelijk uiteindelijk om het effect wat we willen behalen; minder incidenten met smartphones, social media en apps.

Hoe ver is Grownhub?
We testen nu continu met dertig ouders die zich bij ons hebben aangemeld toen we in april zijn begonnen met bouwen. Vanaf oktober gaan we dit uitbreiden door te testen bij een aantal specifieke doelgroepen met daarin ongeveer 500 ouders en professionals. Als kers op de taart gaan we vanaf november een pilot starten met een groep 6 klas. Daarna zijn we klaar om in december de eerste betaalde gebruikers te verwelkomen.

Waar willen jullie over 5 jaar staan?
We richten ons in eerste instantie op de Nederlandse markt. We kennen die goed. Ouders zijn betrokken en er wordt veel onderzoek gedaan en gepubliceerd hierover. Het ‘pedagogische klimaat’ en de beschikbare onderzoeksresultaten zijn van hoge kwaliteit. Bovendien zijn er geen vergelijkbare concurrenten actief. De problematiek speelt echter internationaal en we onderzoeken op dit moment al welke landen hierna het beste kunnen worden bediend.

Een paar concrete doelen:

  • Over 5 jaar heeft onderzoek aangetoond dat gebruikmaken van onze dienst het risico op incidenten met betrekking tot media- en smartphonegebruik verminderd.
  • We hebben een duurzaam bedrijf opgebouwd met tevreden medewerkers en partners.
  • We werken samen met universiteiten en onderzoeksinstellingen en worden gezien als autoriteit op het gebied van mediawijsheid.
  • We zijn een voorbeeld voor andere apps op het gebied van privacy en verwerking van privacy gevoelige gegevens en data.

Wat zijn jouw leermomenten tot nu toe?
Eigenlijk is het één grote aaneenschakeling van leermomenten. Ik denk dat het aller belangrijkste is om samen te werken met mensen waar je in gelooft en die in jou (en het product) geloven. Er is geen enkel probleem wat je vervolgens niet samen kan oplossen.

Wat wil je ons nog zelf vertellen over Grownhub?
Grownhub is ontstaan rondom het aanpakken van een maatschappelijk probleem. Dit (probleem) zit verankerd in onze kernwaarden en dat zullen we ook altijd aanhouden. Natuurlijk willen we zorgen dat we dat goed en duurzaam kunnen doen, dus moet er ook geld verdiend worden. We realiseren ons echter heel goed dat we ons een rol aanmeten van ‘trusted advisor’ en die zullen we niet misbruiken door bijvoorbeeld het verkopen van persoonlijke data of je lastigvallen met advertenties. Onze oplossing gaat extreem ver in het beschermen van die data, zelfs wij kunnen daar niet bij.

Verder hebben we in onze oplossing niet alleen oog voor wat ouders willen, maar ook wat belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind. Uiteindelijk gaat het om leren, niet blokkeren. We werken daarom ook samen met kinderen om goed te kijken hoe zij bepaalde functies of boodschappen ervaren, en welke leuke ideeën zij hebben voor extra functionaliteit. We zijn altijd op zoek naar ouders, organisaties of partners die denken dat ze ons kunnen helpen. Door te testen, door kennis of anders. Neem contact met ons op via www.grownhub.nl of [email protected].