Startup van de maand: GiantLeaps

Startup van de maand: GiantLeaps
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Startup van de maand

Deze maand is bekend geworden dat onderneemster Laura Heerema is opgenomen in de Duurzame Jonge 100. Volgens de jury is zij één van de meest inspirerende jonge koplopers op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Laura is de oprichtster van foodstart-up GiantLeaps. Met GiantLeaps realiseerde Laura het eerste klimaatneutrale bedrijfsrestaurant van Nederland. Het doel is om in 2020 van meer dan honderd bedrijfsrestaurants de klimaatimpact te laten doormeten en aan te pakken. Door onderstaande vragen te beantwoorden geeft Laura ons een kijkje achter de schermen.

 

Wie zitten er achter GiantLeaps?
GiantLeaps is opgericht door Laura Heerema. Drie jaar geleden paste ze om gezondheidsredenen haar voedingspatroon aan. Tijdens onderzoek naar de gezondheidsimpact kwam ze ook in aanraking met de milieu-impact van voedsel. Ze schrok van haar bevindingen. De impact was veel groter dan gedacht terwijl daar nog relatief weinig aandacht voor was. Daarom startte ze GiantLeaps met het doel om de milieu-impact van eten op een cijfermatige en laagdrempelige manier inzichtelijk te maken en te laten zien hoe de klimaatimpact aan te pakken is.

Wat is het concept van GiantLeaps?
GiantLeaps maakt de klimaatimpact van eten op een laagdrempelige manier inzichtelijk en laat zien hoe deze impact op ons klimaat aan te pakken is. Dit doet GiantLeaps doormiddel van de online Impact Tool. Deze tool berekent aan de hand van de inkoopgegevens van een restaurant de totale klimaatimpact, de impact per bezoeker en geeft een analyse waaruit blijkt welke producten de hoogtste impact hebben en hoe de impact per bezoeker kan worden teruggeschroefd.

Daarnaast werkt GiantLeaps op projectbasis door bijvoorbeeld het menu van een cateraar in te schalen op een vijfpuntsschaal voor klimaatimpact. Hierbij kan de gast aan de hand van de kleur al kan zien hoe klimaatvriendelijk een product is. We willen de consument hiermee motiveren een betere keuze te maken!

Wie zit te wachten op GiantLeaps?
De impact tool is geschikt voor eenieder bedrijf dat stappen wil nemen op het gebied van duurzaamheid. ‘Eten’ is het onderwerp waarop ieder individu de grootste impact heeft en dus ook het grootste positieve verschil kan maken. Ter illustratie: De wereldwijde voedselindustrie is verantwoordelijk voor een derde van alle broeikasgassen die worden uitegestoten. Dit is meer dan alle transport bij elkaar. Toch nemen de meeste bedrijven de impact van het eten dat zij serveren in hun bedrijfsrestaurant niet mee wanneer het gaat om de impact die het bedrijf en haar medewerkers maken. Door gebruik van de tool wordt deze impact makkelijk inzichtelijk gemaakt en kunnen medewerkers ook gemotiveerd worden om zowel in het bedrijfsrestaurant als thuis betere keuzes te maken.

Wat is het verdienmodel?
De impact tool wordt aan de hand van een licentiemodel verkocht. Een (bedrijfs)restaurant of cateraar neemt per jaar de tool af. Daarnaast verdient GiantLeaps aan consultancywerk. We adviseren ondernemingen hoe ze hun catering duurzamer kunnen maken en hoe impact te communiceren naar de gasten. Deze maand zijn wij bijvoorbeeld weer te vinden bij Brasserie 2050 op Lowlands.

Hoe ver is GiantLeaps?
Op dit moment zit GiantLeaps midden in een pilot met de eerste geautomatiseerde versie van de tool bij restaurants van verschillende cateraars. De tool wordt na de pilot zo snel mogelijk geleanceerd in een bèta versie. We krijgen al veel aanvragen van potentiële klanten en opdrachtgevers. Ondertussen gaan we achter de schermen door met de ontwikkeling zodat we vanaf 1 januar 2020 live kunnen om meer opdrachtgevers te kunnen bedienen. kunnen bedienen.

Waar willen jullie over 5 jaar staan?
Het doel van GiantLeaps is dat het over vijf jaar de norm is om te rapporteren op klimaatimpact in de horeca. Zodat gasten weten wat de impact van hun keuze is, en op een positieve manier worden aangespoord om keuzes te maken die beter zijn voor het klimaat.

Wat zijn jouw leermomenten tot nu toe?
Dat je altijd de stoute schoenen moet aantrekken door mensen waar je van kan leren om hulp te vragen. GiantLeaps werkt als organisatie hierdoor samen met grote corporates als PwC en de Brauw. Zij ondersteunen ons in stappen die we zetten. Bijvoorbeeld op het gebied van change management, juridische vraagstukken en strategie. Ik heb geleerd de juiste elementen uit de corporate wereld te gebruiken en te implementeren zonder zelf onze startup vibe te verliezen!

Wat wil je ons nog zelf vertellen over GiantLeaps?
GiantLeaps is enorme stappen aan het zetten naar een duurzamere toekomst van voeding en catering. Dit betekent dat ons team ook continue groeit. We komen graag in contact met mensen die hier ook mee bezig zijn en samen met ons de toekomst willen bepalen van de voedingsindustrie in Nederland. Kijk op de website www.giantleaps.nl voor informatie hoe met ons in contact te komen!

Bron: www.giantleaps.nl