Startup van de maand: Crimibox

Startup van de maand: Crimibox
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Startup van de maand

Kruip in de huid van een detective en stort je op een onopgeloste moordzaak aan de hand van een politiedossier en bijbehorende bewijsstukken. Dat is het concept van Crimibox, de startup van deze maand. Jimmy Cowe van Crimibox geeft ons een kijkje achter de schermen door antwoord te geven op onderstaande vragen.

Wie zit er achter Crimibox?

Crimibox werd in 2017 opgestart door Jimmy Cowe. Hij werkte meer dan 12 jaar lang voor de federale politie in België. Hij was daar coördinator van gerechtelijke onderzoeken. Dankzij die achtergrond kwam hij dan ook op het idee van Crimibox.

Wat is het concept achter Crimibox?

Crimibox stuurt hun spelers het politiedossier op van een onopgeloste moordzaak. Het politiedossier bevat alle documenten die ook bij een echt politiedossier zitten. Het relaas van de feiten, het laboverslag, getuigenverslagen, etc. Ook ontvangen ze foto’s en bewijsstukken van de crime scene. De spelers moeten niet alleen gebruik maken van de fysieke items, ze gaan ook een groot deel van hun onderzoek online voeren.

Ze gaan bepaalde verdachten volgen, e-mails sturen naar getuigen, bepaalde telefoonnummers bellen, camerabeelden analyseren, etc.

Dit alles zou moeten leiden tot het ontmaskeren van de moordenaar.

Wie zit te wachten op Crimibox?

Crimibox richt zich voornamelijk op personen die fan van zijn escape rooms. Daarnaast natuurlijk ook op fans van bordspellen.

Wat is het verdienmodel?

Crimibox verkoopt uitsluitend via hun eigen webshop. Een bewuste keuze om niet in retail te verkopen. Crimibox wil graag alles levensecht houden en dan zou het niet passen indien je een Crimibox kan kopen in een winkel.

Hoe ver is Crimibox?

Crimibox bestaat nu anderhalf jaar. Ze hebben klanten in Nederland en in Vlaanderen. Ondertussen hebben ze al meer dan 5000 Crimiboxen verkocht. In 2017 werden ze finalist van BizIdee. Dit is een wedstrijd die de startups beoordeeld op hun business plan. Hiernaast zijn ze ook geselecteerd geweest door de twee beste acceleratieprogramma’s van België: The Birdhouse en Start it @ KBC. Bij The Birdhouse werden ze geselecteerd uit meer dan 900 startups. Sinds die selectie besloot Jimmy dan ook om zijn job op te zeggen bij de federale politie en fulltime te werken aan Crimibox. Ondertussen werken er meer dan 5 freelancers bij Crimibox en begint in april de eerste FTE.

Waar willen jullie over 5 jaar staan?

Over 5 jaar wil Crimibox actief zijn in 4 landen. We gaan dan ook na de zomer ons concept lanceren in de Verenigde Staten. Uit marktonderzoek bleek dat meer dan 1% van de bevolking daar interesse heeft in een dergelijk concept. Hiernaast hebben we zo’n community opgebouwd van amateur detectives dat we er in slagen om echte cold cases op te lossen.

Wat zijn jullie leermomenten tot nu toe?

We hebben al héél veel geleerd tijdens dit avontuur. Het meeste hebben we toch geleerd tijdens ons traject bij The Birdhouse. Elke twee weken zitten we samen met drie topmentoren. Hun begeleiding is van onschatbare waarde. Ze denken mee en brengen nieuwe ideeën en inzichten aan. Daarnaast krijgen we ook op regelmatige basis workshops aangeboden. Deze worden dan gegeven door experten in hun vak.

Wat willen jullie ons nog vertellen over Crimibox?

Crimibox probeert als pionier een nieuw spelgenre te lanceren. Een genre waarbij de grens tussen fictie en realiteit vervaagt. We combineren een leuke spelavond met vrienden te combineren met een online gedeelte. Een mix die nog niet veel voorkomt. Neem gerust eens een kijkje op onze website en volg ons op sociale media.