Startup van de maand: Brenger

Startup van de maand: Brenger
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
4 jaar geleden
Gepost in Startup van de maand

De startup van de maand is 'Brenger', een platform waar particulieren goedkoop, makkelijk en betrouwbaar spullen kunnen verzenden via particulieren die toch al die kant op gaan. Oprichter van Brenger, Derk van der Have, geeft een kijkje in hun bedrijf door antwoord te geven op onderstaande vragen.

1) Wie zitten er achter Brenger?
Brenger is door Wisse Koedam (25) en Derk van der Have (25) opgericht. Beide, Wisse (Msc Finance) en Derk (Ma International Political Economy), hebben gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen.

2) Wat is het concept van Brenger?
Brenger is een goedkoop, makkelijk en betrouwbaar platform voor het versturen van spullen voor en door particulieren. Als je spullen wilt versturen, plaats je een opdracht op de website. Mensen die op hun route iets mee willen nemen, kunnen op de openstaande opdrachten reageren. Je kan dus je spullen versturen via Brenger maar je kunt ook spullen meenemen voor iemand anders op je route en zo onderweg geld verdienen.

Brenger zorgt ervoor dat de persoon, die de spullen brengt, pas wordt betaald nadat de spullen zijn afgeleverd. Daarnaast zorgt Brenger voor een betrouwbaar platform door meerdere verificaties te doen van gebruikers en gebruikers de mogelijkheid te geven om elkaar te beoordelen. Om ook de laatste onzekerheid weg te nemen verzekert Brenger het transport tegen diefstal. Op dit moment worden spullen gemiddeld binnen 5 dagen afgeleverd.

3) Wie zit te wachten op Brenger?
Iedereen die een keer spullen op Marktplaats koopt of een meubelstuk heeft dat naar iemand in zijn familie of vrienden moet. Inmiddels zijn er al veel tafels, fietsen, commodes, schilderijen, bedden etc. via Brenger verstuurd. Maar ook voor mensen die weleens spullen vergeten biedt Brenger uitkomst. Zo was er vorige week een gebruiker die zijn bidon was vergeten bij een tankstation op de A2. Hij had binnen 24 uur zijn bidon terug via een Brenger die de bidon op zijn route mee heeft genomen.

4) Wat is het verdienmodel?
De verzender en de brenger bepalen samen de beloning. Op de overeengekomen beloning komt een commissie van 7.5% + €1 voor de verzender en 10% van de beloning van de brenger gaat naar het platform.

Rekenvoorbeeld: Overeengekomen beloning van €30.
Totaalbedrag dat de verzender betaald is €30 + €3,25 = €33,25. De brenger ontvangt €30 - €3 = €27

5) Hoe ver is Brenger?
We zijn in maart begonnen en sinds een maand is onze website live. In de eerste maand waren er al 50 transacties. We hebben recent een eerste investeringsronde opgehaald waarmee we de komende tijd onze website door gaan ontwikkelen.

6) Waar willen jullie over 5 jaar staan?
Over 5 jaar willen we ervoor zorgen dat het transport van spullen efficiënt en duurzaam is. Om dit te bereiken willen we iedereen, via ons platform, een makkelijke mogelijkheid geven om iets mee te nemen voor iemand anders als je ergens naar toe gaat. Ons doel is dat we dit over 5 jaar niet alleen in Nederland doen maar ook in 6 andere Europese landen.

7) Wat zijn jouw leermomenten tot nu toe?
Tweezijdig: dat het ongelooflijk is wat je allemaal kan bereiken in zo'n korte tijd als je samenwerkt en elkaar en anderen stimuleert. Tegelijkertijd duurt het samenwerken met externe partijen langer dan je wilt en zou je nog zoveel meer voortgang willen maken in dezelfde tijd.

Verder hebben we geleerd dat alles van te voren moeilijker lijkt dan dat het is. Als je het gewoon doet en uitzoekt, merk je uiteindelijk dat het allemaal meevalt. En dat doen is ook nog eens leuk!

8) Wat wil je ons nog zelf vertellen over Brenger?
Je maakt de wereld duurzamer door je spullen te versturen via Brenger, in plaats van zelf op en neer te rijden.

Voorbeeld: Als iemand in een normale auto op de route Amsterdam - Rotterdam iets voor jou meeneemt (in plaats van zelf op en neer te rijden), bespaar je 25 kg CO2-uitstoot. Dit staat gelijk aan 3 uur douchen of 50 wasbeurten.

Met Brenger verminderen wij de CO2-uitstoot door lege ruimtes in auto's en busjes te benutten. Met ons platform maken we het voor iedereen mogelijk om elke rit efficiënter te benutten door voor iemand anders iets mee te nemen. Dat scheelt CO2-uitstoot, bespaart de verzender tijd en geld, en levert de brenger geld op.