Starten met video marketing

Starten met video marketing
2 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Video marketing neemt de laatste jaren het roer over van de gewone tv commercial om potentiële kijkers en bezoekers op het internet effectief te bereiken. Maar de content van de video is waar het immers om draait.

Bereik

Veel bereik genereren en viral gaan is momenteel niet meer de focus die je moet hebben als ondernemer. Ja, er was een periode dat het een hype was om die kant op te gaan, maar wat je ermee bereikt hoeft niet altijd het effect te geven wat je zocht.

Bereik is één ding maar kwalitatief bezoek is iets anders. Daarom is de inhoud van een video enorm belangrijk. Je wilt niet zomaar de 3 G’s (grof, geil en grappig) gebruiken om de aandacht te halen maar juist bezoek met kwaliteit.

Aandacht

Geef daarom aandacht aan de juiste inhoud bij een of online video of TV commercial maken. Kortom er zijn zaken waar je op moet letten bij het maken van een video voor marketinguitingen. Het mag duidelijk zijn dat de aandacht naar de video of TV commercial getrokken moet worden en hiervoor zijn er een aantal uitgangspunten die dit mogelijk maken.

Awareness creëren

Zorg dat de kijker een video krijgt waarin zij zich ergens bewust van worden. Het kan zijn dat je een probleemstelling aan de kaak stelt om de kijker ervan te overtuigen dat dit belangrijk is voor de kijker / doelgroep. Met succes hierin ben je in staat om de kijker of video bezoeker verder te trekken in jouw video marketingplan.

Decision making

Je hebt de kijker al zover dat die meer wilt weten en dat vertaalt zich in het maken van een (on)bewuste keuze om jouw marketingprocess in te gaan. De mogelijkheden die bij de volgende stap behoren bepalen immers of de customer journey, die je hebt uitgestippeld effectief genoeg is om de kijker / bezoeker naar de lead of sale over te laten gaan.

Maak dus duidelijk wat de gewenste call to action is en toon deze ook op het juiste moment en op de juiste plek in of rondom de video / commercial.

Video metrieken

Naast de inhoud van de video moet je ook rekening houden met externe factoren, die net zo bepalend zijn voor het succes van de video marketing campagne. Denk hierbij aan de instellingen van de video en de platformen waarop de video waarschijnlijk het meest effect bereikt.

Video optimaliseren

Een video kan op veel manieren geoptimaliseerd worden. Om te beginnen bij de relatie met het kanaal en de online pagina waar deze getoond wordt. Focus de video op 1 topic waar de online pagina of videokanaal centraal voor staat; niche video’s worden namelijk vaker gedeeld. Geef de video ook de beste kwaliteit die het de kijker kan geven. Gevolgen hiervan zijn:
- langere kijktijd (dwelling time)
- sneller overhalen naar call-to-action

Dwelling time (video duur)

De duur van de video is net zo bepalend voor het effect wat je wilt zien. Binnen 5 seconden moet de aandacht van de kijker al gepakt zijn. Daarnaast moet de duur van de video ook niet al te lang zijn want de aandacht moet net zo snel overgaan naar de call to action.

De dwelling time is tevens door Google als ranking factor erkend. Hoe langer de kijktijd bij elk video bezoek hoe relevanter de video wordt. Hiermee krijgt de kijker ook meer engagement en dat is zeer bepalend voor de kwaliteit van de video bezoeken.

Video testen

Van tevoren weten waar welke video het beste presteert is ideaal maar niet realistisch. Je weet inmiddels wel het bereik van de kanalen en eventueel het gemiddelde kijk- of doorklikpercentage. Maar het kan zomaar zijn dat de beoogde doelgroep via het ene kanaal toch minder de video bekijkt dan bij een ander kanaal. Maar evengoed geeft dit de informatie waarmee je kunt zien wat wel en niet werkt. Zo kun je goed onderzoeken:
- op welke kanalen jouw video wel of niet presteert
- hoe vaak en hoe lang mensen jouw video daadwerkelijk bekijken
- of kijkers overgaan tot de call to action

Het is vooral belangrijk om de tijd te nemen om dit te testen. Immers kun je met voldoende data beslissingen nemen om de video of commercial aan te passen of elders te plaatsen. Verwacht dus niet dat na je na een paar videoklikken en kijkers dit al kunt beslissen. Dus geef het een aantal weken.