Stappenplan: je startup waarderen op basis van toekomstige prestaties

Stappenplan: je startup waarderen op basis van toekomstige prestaties
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Startups

Ook al heeft je startup nog niet veel bezittingen of omzet, je kunt berekenen wat je bedrijf waard is. Sprout-expert Wout Bobbink legt uit hoe je dat doet door rekening te houden met toekomstige opbrengsten.

Hoeveel is m’n bedrijf waard? Een vraag die, wellicht samen met jou, vele andere ondernemers zich regelmatig stellen. Vooral op het moment dat er externe financiering moet worden opgehaald is het gewenste antwoord: ‘zo veel mogelijk!’ Maar hoe bepaal je de waardering van een startup, een bedrijf dat vaak nog weinig bezittingen, laat staan zelfs omzet heeft? Er zijn verschillende methoden beschikbaar om een startup te waarderen en eentje daarvan is de Discounted Cash Flow (DCF)-methode. Hoe je deze methode toepast? Look no further!

Waarom zou je de Discounted Cash Flow methode gebruiken?

Voor we de diepte induiken even een klein beetje context: want waarom zou je de DCF-methode gebruiken om de waarde van een startup te bepalen? Het voordeel van de DCF-methode is dat de waardering tot stand komt op basis van de prestaties van een bedrijf in de toekomst. Perfect dus voor een startup, waarbij het gros van de waarde in de toekomst ligt en nog niet gerealiseerd is. Tijdens een (pre-) seed ronde genereert een startup soms namelijk nog niet eens opbrengsten, maar moet er al wel over aandelenpercentages en de bijbehorende waardering onderhandeld worden. De DCF-methode is in dat geval bruikbaar omdat het meer kijkt naar toekomstige prestaties, dan de prestaties vandaag de dag.

N.B. Er kleven ook nadelen aan het gebruik van de DCF-methode voor startup valuation, zie hiervoor ‘Nadelen van de Discounted Cash Flow methode’ onderaan dit artikel.

Klik hier en lees het volledige artikel