Sparen zzp’ers te weinig voor pensioen?

Sparen zzp’ers te weinig voor pensioen?
2 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Centraal Beheer deed laatst een onderzoek onder meer dan 500 zzp’ers. Zetten zij geld opzij voor later? En hoe doen ze dat? De helft van hen twijfelt of ze na hun pensioen voldoende inkomen heeft. Zelfs één op de vijf weet bijna zeker dat hij of zij straks te weinig geld heeft.

“Mannelijke zzp’ers houden zich meer bezig met het opbouwen van pensioen: 48 procent van de mannelijke zzp’ers bouwt pensioen op, tegen 35 procent van de vrouwen.”

Boeren sparen meer (en eisen minder)
Zelfstandigen in de landbouw en nijverheid sparen het meest van alle zelfstandigen: 430 euro per maand. Gek genoeg stellen zij ook de laagste eisen aan later. Een toekomstig inkomen van 67 procent van hun huidige inkomen is voldoende. Een groot verschil met zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening. Zij sparen gemiddeld 200 euro per maand. Maar hopen er later wel beter bij te zitten dan zelfstandigen in de landbouw.

Mannen sparen meer (en leven korter)
Mannen zetten vaker en meer geld opzij voor later dan vrouwen. 48 procent van de mannelijke zzp’ers bouwt pensioen op, tegen 35 procent van de vrouwen. Terwijl mannen gemiddeld 78 jaar worden en vrouwen 82 jaar.

Stoppen met werken tussen 62 en 63
Zelf beslissen wanneer u stopt met werken. Dat vinden alle zzp’ers belangrijk. De meesten willen tussen 62 en 63 jaar met pensioen. Extra sparen is dan nodig. De leeftijd voor de Algemene Ouderdomswet is namelijk hoger. Slechts een deel van de zzp’ers is daar actief mee bezig.

Pensioen opbouwen kan op verschillende manieren
Sommige zzp’ers werken wel aan hun pensioen, maar sparen niet in een pensioenproduct. Dat hoeft natuurlijk ook niet. U kunt bijvoorbeeld ook investeren in uw zaak of uw hypotheek aflossen. Maar een pensioenproduct kan daarbij wel een goede aanvulling zijn.

Voorbereid, ook na uw pensioen
U kunt zich daarnaast niet alleen voorbereiden op de toekomst door het sparen voor uw pensioen. U wilt uw gezin niet achterlaten met financiële zorgen als u er niet meer bent. Niet het meest leuke onderwerp, maar daardoor zeker niet minder belangrijk. Denk daarom eens na over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

Naast uw opgebouwde pensioen, ontvangen uw nabestaanden een eenmalig bedrag. Wanneer uw inkomen wegvalt, weet u zeker dat uw gezin financiële rust heeft tijdens deze hectische tijd.