Social media strategie voor start-ups

Social media strategie voor start-ups
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
4 jaar geleden
Gepost in Social Media

Social media en start-ups: op papier een gouden combinatie. Op social media kun je namelijk gemakkelijk en kosteloos je online aanwezigheid opstarten. Terwijl je misschien nog op de ontwikkeling van je website moet wachten, maakt social media een snelle start mogelijk.

Veel start-ups zien die potentie en storten zich vol enthousiasme op social media. Maar al snel merken ze dat het een hoop werk kost, dat onderhouden. En ook het bedenken van content; wat moet ik nu op welk platform delen? En waar je in eerste instantie misschien nog vol energie gestart bent op LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest, kom je er nu achter dat er eigenlijk niemand reageert op Instagram. Wat nu?!

Het helpt om je enthousiasme even te beteugelen. Voordat je start, denk eerst eens na wat je wilt. Ontwikkel een strategie. Dat hoeft echt geen pagina dik document te zijn, een A4’tje is al voldoende. Zo’n strategie geeft je focus, structuur en doelstellingen. En dat gaat je helpen om je start-up te laten groeien.

Waar zo’n social media strategie dan aan moet voldoen? Hieronder vind je zeven, concrete stappen.

Stap 1) Weet wie je bent
Zorg ervoor dat je identiteit helder is. Wie ben je, wat is je meerwaarde en welke belofte heb jij voor je doelgroep? Als je die positionering helder voor ogen hebt, heb je een solide basis voor de rest van je marketing (en business).

Stap 2) Doelen & doelstellingen
Zomaar starten omdat het gratis is of makkelijk toegankelijk? Dat is geen concreet doel. Een concreter doel is; ik wil meer bekendheid voor mijn start-up. Ik wil contact met investeerders. Of ik wil binnen een jaar tien klanten aan mij gebonden hebben.

Stap 3) Ken je doelgroep
Dit zou je heel helder moeten hebben als start-up. Je hebt ongetwijfeld een geweldig idee, maar voor wie is het bedoeld? Maak het zo concreet mogelijk. En denk ook aan doelgroepen die je dienst/product niet afnemen. Investeerders, groothandels etc.

Stap 4) Ontwikkel een kernboodschap
Dit is je elevator pitch. Bedenk goed; welk probleem los ik op voor mijn doelgroep? Waar zit mijn absolute meerwaarde? Dat is je kernboodschap. Als je ervoor zorgt dat je al je social media aanwezigheid daarop ontwikkelt, werk je aan de verspreiding van je boodschap en het versterken van je positionering.

Stap 5) Kies je kanalen
Nu is het tijd om de social media platformen te kiezen. Je doelgroep is misschien actief op Instagram, maar de investeerder op LinkedIn. Kijk dus goed naar stap 3, en analyseer waar je die doelgroepen kan vinden. Word niet overal actief, maar wees kritisch en selectief.

Stap 6) Ontwikkel content
Nu komt de meest concrete stap: content ontwikkelen. Content specifiek voor elk social media platform. Content die aansluit bij de eerdere stappen. Oftewel: content die uitstraalt waar jij voor staat, die past bij je doelgroep, hun activiteit en die ervoor zorgt dat jij je doelstellingen gaat behalen. En dan kan content van alles zijn: video’s, blogs, foto’s of polls. Mits het past bij alle eerdere stappen. Content is flexibel, de social media strategie is je houvast.

Stap 7) Meet je inspanningen
Natuurlijk wil je weten wat jouw inspanningen opleveren. Dat geeft voldoening, want je krijgt iets terug voor de tijd en energie die je erin stopt. Maar het geeft je ook inzichten om je strategie aan te passen. Zo wordt je activiteit op social media steeds beter en groeit je start-up verder. Lees hier verder...