Slaaptekort bij werknemers funest voor je bedrijfsvoering

Slaaptekort bij werknemers funest voor je bedrijfsvoering
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
4 jaar geleden
Gepost in Young Startup Nieuws

We gaan collectief aan de superfoods, sporten drie keer per week en yoga’en ons suf voor een gezonde dosis mindfullness. Toch vergeten we de productiviteitskiller nummer één: slaapgebrek.

Uit een recent onderzoek van TNS NIPO en Zilveren Kruis blijkt dat één op de zes werknemers in Nederland kampt met slaapproblemen. Twee derde van hen zegt door slaapgebrek daadwerkelijk minder goed te functioneren. Niet vreemd, want wie minder slaapt krijgt bewezen last van concentratieproblemen, zijn prikkelbaar en maken bovengemiddeld veel fouten.

Klap de laptop dicht

Bijna de helft van de ondervraagde ziet werk als hoofdoorzaak van de slaapsores. Ze nemen teveel hooi op de vork, kunnen het werk niet loslaten omdat ze tot laat aan het mailen zijn of ze piekeren over aanvaringen met collega’s. Eén op de zeven slecht slapende werknemers meldt zich om die reden weleens ziek.

Terwijl gezond eten en regelmatig sporten wél steeds meer aandacht krijgen, staat goede nachtrust opvallend genoeg nog nauwelijks op de agenda van werkend Nederland. Slechts twaalf procent van de werknemers die slaapproblemen aankaart bij de werkgever krijgt daarvoor bijvoorbeeld hulp aangeboden.