Single versus serieondernemer: de opvallendste verschillen

Single versus serieondernemer: de opvallendste verschillen
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

‘Single of ‘serie’: elk type ondernemer heeft zo z’n eigen uitdagingen, plannen en verwachtingen, zo blijkt uit het onderzoek ‘Ondernemend Nederland’ van Van Lanschot. "Steeds meer ondernemers komen nu op een kantelpunt van: ‘Blijf ik alles zelf doen of ga ik de dagelijkse leiding uit handen geven?"’

Met de aantrekkende economie denken ondernemers nu meer na over kopen, verkopen of overdragen aan de volgende generatie, zo blijkt uit het onderzoek dat iedere twee jaar door Van Lanschot wordt gehouden. Liefst 73 procent van de ondervraagden weet al wannéér hij of zij wil stoppen, tegenover 63 procent in 2016. Bijna 64 procent heeft zelfs al een concreet exitplan.

Zelf blijven doen of uit handen geven?
Mark Buitenhuis, die naast zijn functie als regiodirecteur binnen Van Lanschot ook verantwoordelijk is voor de ondernemerstak: "Bedrijven groeien weer dankzij de aantrekkende economie en ik merk dat steeds meer ondernemers niet alleen denken aan koop of verkoop maar ook steeds vaker op een kantelpunt komen van: ‘Blijf ik alles zelf doen of ga ik de dagelijkse leiding uit handen geven aan een Management Team’?" Volgens Buitenhuis een lastige keuze: "Naar mijn ervaring vooral voor single- ondernemers die één bedrijf hebben en daarin vaak zelf volledig de touwtjes in handen hebben. Die verantwoordelijkheid draag je toch wat minder makkelijk over. Serieondernemers zijn meer gewend om taken uit handen te geven om zich te kunnen focussen op nieuwe uitdagingen."

Klik hier en lees het volledige artikel