Schijnzelfstandigheid, hoe herken ik dat?

Schijnzelfstandigheid, hoe herken ik dat?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Tips

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst?

Je hebt het vast voorbij zien komen. De discussie over wanneer iemand een zzp’er is en wanneer niet. Wanneer er sprake is van werkgeversgezag, persoonlijke arbeid en loon is er sprake van een arbeidsovereenkomst. Herken jij jezelf in deze situatie, maar ben je wel aan het werk als zzp’er? Dan is de kans groot dat je een schijnzelfstandige bent en in overtreding van de wet bent. In dit artikel lees je meer over de onderdelen van de arbeidsovereenkomst, zodat je deze kan herkennen.

Sprake van gezagsverhouding

Werkgeversgezag betekent dat jouw opdrachtgever bepaalt hoe jij de opdracht uitvoert. Jij bent dan verplicht aanwijzingen en instructies op te volgen. Kan jouw opdrachtgever bepalen hoe, wanneer, waar en met wie je de opdracht uitvoert? Dan is er een sterke aanwijzing voor een gezagsverhouding.

Persoonlijke arbeid

De tweede situatie is persoonlijke arbeid. Bij persoonlijke arbeid kan je de opdracht niet door iemand anders laten uitvoeren. Als zelfstandige kan dit wel.

Je moet dan wel de mogelijkheid hebben deze vervanger zelf te selecteren. Het mag dus niet zo zijn dat je hier geen vrije keus in hebt. In dat geval is er waarschijnlijk sprake van persoonlijke arbeid.

Klik hier en lees het volledige artikel