Richt je thuiswerkplek efficiënt in met deze tips

Richt je thuiswerkplek efficiënt in met deze tips
1 maand geleden
Gepost in Gastblogs

Of je nu net bent begonnen met een eigen bedrijf of wanneer je al even meegaat in het ondernemerschap; feit is dat we momenteel voornamelijk vanuit huis moeten werken. Om zo goed en efficiënt mogelijk te kunnen werken, is het van groot belang om een comfortabele werkplek te hebben. Wanneer je eerder nooit vanuit huis hebt gewerkt, is het misschien even zoeken naar de beste mogelijkheden. In dit artikel lees je enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

Waarom is een goede thuiswerkplek belangrijk?

Op een werkplek op kantoor wordt veel aandacht geschonken aan het comfort en gemak van zo’n plek. Mensen moeten daar comfortabel en efficiënt kunnen werken. Kijken we naar de inrichting van je thuiswerkplek, dan lijken veel werknemers het ineens zelf te moeten uitzoeken. Dat is natuurlijk eigenlijk heel gek, aangezien een goede werkplek - ook thuis - ook van groot belang is voor de werkgever. Wanneer iemand goed kan werken, is de kans op ziekteverzuim kleiner en is de kans op werkproductie groter. Op een goede werkplek kan een medewerker alles uit zijn werk halen, zonder last te krijgen van zijn of haar rug, nek of benen.

Tel daarbij op dat werkgevers volgens Art. 7:658 BW ook nog eens wettelijk verplicht zijn om een goede werkplek aan te bieden. De locatie van de werkplek maakt hierbij niet uit. Dat betekent dus ook dat je vanuit huis goed moet kunnen werken. Daarom is het verstandig om samen met je werkgever of werknemer afspraken te maken over de kantoorinrichting van de thuiswerkplek. Hieronder geven we je enkele tips die je mee kunt nemen in de zoektocht naar de perfecte inrichting van je werkplek vanuit huis.

Verstelbaar bureau en bureaustoel zijn belangrijk

Een van de eerste zaken waar je op moet letten, is dat je kiest voor verstelbaar meubilair. Denk hierbij aan een bureaustoel die je kunt verstellen van hoogte, inclusief verstelbare armleuningen en rugleuning en aan een verstelbaar bureau. Steeds meer mensen kiezen thuis voor een zogeheten sta-zit-bureau - een bureau waar je zowel staand als zittend aan kunt werken. Deze kun je automatisch of met de hand bedienen naar de hoogte naar jouw wensen. Zo kun je gedurende dag van werkhouding wisselen. Je zult zien dat je veel lekkerder werkt wanneer je af en toe net even anders kunt zitten of staan.

Kies voldoende en de juiste verlichting

Naast een goed bureau en dito stoel is het belangrijk om voor de juiste verlichting te gaan. Zowel lampen als natuurlijke verlichting zijn van invloed op hoe je je voelt en hoe je een werkdag door kunt komen. Natuurlijk daglicht is fijn om je wakker en energiek te voelen en kunstmatig licht zorgt voor wat extra zicht tijdens je werk. Met een werkplek die goed en voldoende verlicht is, werk je over het algemeen beter, heb je meer energie en voel je meer motivatie om lekker aan de slag te gaan. Extra tip: plaats geen lamp die op je gezicht is gericht en ook geen lamp direct achter je scherm. Je wilt immers niet verblind worden tijdens het werken.

Maak een inspirerende werkplek

Je hoeft niet alleen te kijken naar wat móet om een werkplek comfortabel en efficiënt te maken. Je kunt ook kijken naar wat je leuk en inspirerend vindt. De werkplek thuis is immers een plek waar je heel wat uurtjes door gaat brengen - daarom is het wel zo leuk om een beetje gezelligheid te creëren rondom je bureau. Doe dit bijvoorbeeld in de vorm van (kantoor)planten. Planten zorgen voor een boost zuurstof, zien er knus uit en geven je thuiswerkplek wat meer kleur. Ook wanneer je niet zulke groene vingers hebt, zijn veel planten ideaal. Er bestaan namelijk heel wat planten die ontzettend eenvoudig te verzorgen zijn.

Zorg voor een opgeruimde werkplek

Zoals je misschien al wel weet zorgt een opgeruimd huis voor een opgeruimd hoofd. Deze invloed heeft een opgeruimde werkplek ook op je geest. Om zo goed mogelijk vanuit huis te werken, is het belangrijk om een nette werkomgeving te hebben. Veel mensen werken in deze tijden in de keuken of woonkamer. Maak deze ruimte eerst netjes voordat je begint met werk. Let er ook op dat je je werkspullen aan het einde van de dag opruimt om goed te kunnen ontspannen. Wanneer je een kamer als thuiskantoor hebt, kun je deze zo netjes mogelijk proberen te houden. Aan het eind van de werkdag trek je de deur daar dicht en zie je niets meer van je werk.