Regels voor fiets van de zaak worden minder ingewikkeld

Regels voor fiets van de zaak worden minder ingewikkeld
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Overheid

De regels voor een fiets van de zaak worden minder ingewikkeld door een systeem van forfaitaire bijtelling in te voeren. Zo hoopt staatssecretaris Menno Snel van Financiën meer forenzen op de fiets te krijgen.

Mensen gebruiken hun fiets of auto van de zaak ook vaak privé. Over die privékilometers moeten ze belasting betalen.

Voor een leaseauto is dat overzichtelijk, doordat de Belastingdienst een vast bedrag bij het salaris optelt en daarover belasting heft.

Maar voor een fiets moeten mensen precies bijhouden hoeveel kilometers ze afleggen voor hun werk en hoeveel in hun vrije tijd. Daarvan moeten ze dan weer kosten voor onderhoud en verzekeringen aftrekken. Dat levert heel wat gereken en gedoe op.

Vanaf 1 januari 2020 moeten mensen ook voor hun fiets een zogeheten bijtelling betalen. Zo willen Snel en zijn collega Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat meer mensen bewegen de fiets te nemen.

Nu steekt het aantal fietsen van de zaak nog schril af bij de 700.000 auto's van de zaak. Terwijl fietsen ''gezond is en goed voor het milieu en files vermindert'', aldus Snel. Hoe hoog de bijtelling voor fietsen wordt, is nog onduidelijk.

Klik hier en lees het volledige artikel