Record aantal faillissementen: toch steeds meer start-ups

Record aantal faillissementen: toch steeds meer start-ups
5 jaar geleden
Gepost in Startups

In 2013 is het totaal aantal faillissementen in Nederland met bijna 10% gestegen ten opzichte van 2012. Een recordaantal van 9689 bedrijven en instellingen ging failliet, zo blijkt uit cijfers. Maar toch klimmen we uit het dal.

Want ondanks de recente stijging van het aantal faillissementen, is er toch licht aan de horizon: deze is namelijk minder sterk dan in 2012, blijkt uit cijfers van Creditsafe, een online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten. In 2012 steeg het totaal aantal faillissementen nog met bijna 22% ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste halfjaar van 2013 waren er 14% meer faillissementen dan in de eerste helft van 2012. Dat deze stijging in de tweede helft van 2013 niet heeft doorgezet, is een van de eerste tekenen van een herstellende economie. Voor 2014 verwacht Creditsafe dan ook optimistisch dat het aantal faillissementen zal stabiliseren en opnieuw rond de 9600 zal uitkomen.

Steeds meer startups


Daarnaast is er nog meer reden tot optimisme, want het blijkt ook uit de cijfers van Creditsafe dat ondanks de economische crisis steeds meer ondernemers kansen zien. Het aantal nieuw opgerichte ondernemingen is in 2013 gestegen met bijna 10%, waarmee het totale aantal starters vorig jaar opliep tot zo’n 123.000 starters, blijkt uit cijfers van ING. In 2012 daalde het aantal nieuwe ondernemingen nog met bijna 0,6% ten opzichte van 2011. Elsevier meldde eind vorig jaar dat de meeste startende ondernemers voor een carrière in de zakelijke dienstverlening (34 procent) kiezen, gevolgd door detailhandel (11 procent) en bouw (10 procent). Ook de gezondheidszorg, één van de weinige sectoren die afgelopen jaren groei vertoonde, is een populair onder de starters (10 procent). De horeca, vervoer, opslag en industrie trekken het minste aantal starters.

Best practices

Van welke Nederlandse startups kunnen andere ondernemers voor aankomend jaar nog veel leren? Elsevier zette nog even vijf toppers van 2013 op een rij:

WeTransfer

Een Nederlandse down- en uploaddienst waarmee grote bestanden van maximaal 2 gigabyte kunnen worden gedeeld. Het bedrijf verstuurt twee miljoen bestanden per dag en vier petabyte aan gegevens per maand, dat zijn ruim vier miljoen gigabytes per maand.

Silk

Het in Amsterdam gevestigde bedrijf ontwikkelde een digitaal platform om informatie te structureren, interpreteren en te visualiseren. Silk is één van de weinig bedrijven die zich bezig houdt met Big Data: gigantische verzamelingen gegevens die alleen met geavanceerde software kunnen worden geanalyseerd. Het Amerikaanse investeringsfonds New Enterprise Associates (NEA) investeerde onlangs een bedrag van 1,6 miljoen in het bedrijf. NEA is eens van de grootste durfkapitaalfondsen ter wereld. Tijdens de eerste investeringsronde in 2011 stapte Atomico in, opgericht door de Zweed Niklas Zennström, mede-oprichter van Skype.

Peerby

Deze Amsterdamse startup ontwikkelde een uitleenplatform waar gebruikers spullen kunnen lenen van mensen in de buurt. De oprichters willen hiermee een einde maken aan de 'wegwerpcultuur'. De onderneming won met deze nobele bedrijfsfilosofie de internationale duurzame en sociale ondernemersverkiezing van Join Our Core.

Fosbury

De webtoepassing laat ondernemers experimenteren met het maken van coupons en het opzetten van campagnes. De Nederlandse startup doet mee aan het internationale en gerenommeerde groeiprogramma van TechStars.

LayerGloss

Dit bedrijf werd door tech-magazine Wired uitgeroepen tot een van de meest veelbelovende startups van Europa. De online dienst biedt gebruikers de mogelijkheid om applicaties en mobiele websites te ontwikkelen, zonder dat er veel technische kennis voor nodig is.

De ramingen van De Nederlandse Bank voorspellen nog meer best practices aankomend jaar: ze voorzien dat de koopkracht in 2014 stabiliseert en in 2015 zelfs met 2,5% zal stijgen. Als deze hogere koopkracht gaat zorgen voor stijgende consumentenbestedingen dan zal het aantal startups in 2014 verder gaan stijgen.