Politiek speeddaten met ‘andersgezinden’

Politiek speeddaten met ‘andersgezinden’
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
4 jaar geleden
Gepost in Overheid

Vandaag, een maand voor de Tweede Kamerverkiezingen, start het online platform Waaromkiesjij.nl. Op dit platform word je gekoppeld aan mensen die een andere politieke voorkeur hebben dan jij. Door middel van een stelling wordt het gesprek opgestart: Politiek speeddaten met andersgezinden.

In reactie op ingesleten maatschappelijke scheidslijnen, politieke eilanden en zogenaamde echokamers, besloten zes vrienden een platform op te zetten om gebruikers direct in contact te laten komen met mensen buiten hun eigen politieke bubbel: Politiek speeddaten. Zo wordt de ‘slechtste match’ juist de ‘beste match’.

Op basis van je politieke voorkeur koppelt Waaromkiesjij.nl je automatisch met iemand die een andere partij aanhangt. Het ijs wordt gebroken door middel van stellingen. Zo kunnen gebruikers elkaar vertellen hoe ze tegen zaken aankijken, waarom, en hoe dat zich vertaalt naar een politieke voorkeur. Als het gesprek klaar is, kan je voor een nieuwe stelling of gesprekspartner kiezen.

Discussie
“Het doel is bubbels te doorbreken en mensen met uiteenlopende politieke voorkeuren de mogelijkheid te geven met elkaar in discussie te gaan,” zo stelt medeoprichter Ruben Treurniet. “Politiek raakt, direct of indirect, aan elk deel van ons leven. Ik denk dat dit besef de afgelopen jaren erg is gegroeid, en dat er grote behoefte bestaat aan onderlinge discussie.”

Maar door sociale media en zogenaamde echokamers en informatiebubbels lijkt het steeds lastiger om mensen te spreken die echt anders over politiek denken dan jij. Waaromkiesjij.nl wil daar verandering in brengen door andersgezinden bij elkaar te brengen en met elkaar te laten discussiëren over wat hun belangrijkste overwegingen zijn bij de keuze voor een partij. Treurniet: “In een democratie hoort een publiek debat niet alleen door politici, maar juist door de bevolking gevoerd te worden.”

Waaromkiesjij.nl is een laagdrempelig, politiek neutraal en gratis te gebruiken platform. Treurniet: “Binnen één minuut ben je in gesprek, ook als je nog niet weet op wie je gaat stemmen”. In een promotiefilmpje is te zien dat onder meer Huub Stapel, Henk Spaan, Miryanna van Reeden en Yernaz Ramautarsing zijn al op speeddate zijn geweest op het platform. Bekijk het promotiefilmpje hier