Pillo Games succesvol met eerste gaming kussencontroller

Pillo Games succesvol met eerste gaming kussencontroller
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
7 jaar geleden
Gepost in Startups

Hij brengt zijn product pas in de zomer van 2014 op de markt, maar nu al staat hij volop in de belangstelling. Van aanvragen voor lezingen op symposia en conferenties tot een interview in NRC Handelsblad: ondernemer Ard Jacobs van Pillo Games werd zelfs al opgepikt door The Wallstreet Journal. Zijn product, Pillo, is dan ook de eerste kussencontroller in de geschiedenis van gaming en biedt een oplossing voor een actueel maatschappelijk probleem. Syntensadviseur Arnoud van Velzen: "Ik vind het een geluk dat ik zo'n pareltje mag begeleiden."

Pillo Games ontwikkelt een kussen met drukgevoelige sensoren, Pillo genaamd, die werkt als game controller. Door zijn vorm en implementatie is Pillo echter voor een breder publiek toegankelijk dan traditionele game consoles en controllers. "Met alle technische vooruitstrevendheden is het begrip spel ontwikkeld in de richting van knopjes en joysticks, denk aan de Wii, Xbox of PlayStation", vertelt Ard Jacobs, oprichter van Pillo Games. "Die zijn niet voor iedereen toegankelijk. Niet voor opa en oma, niet voor een kind van twee en al helemaal niet voor mensen in de samenleving die beperkt of minder valide zijn. Ik vind dat ook die mensen mogen spelen; spel levert een enorme bijdrage aan de ontwikkeling van ieder mens en verhoogt de kwaliteit van het leven aanzienlijk. Daarom heb ik vanuit mijn studie aan de Technische Universiteit Eindhoven Pillo ontwikkelt; een kussencontroller gebaseerd op gevoel. Door het aan te raken, door het in te drukken of door het te knuffelen wordt de controller geactiveerd. Pillo brengt originele kwaliteiten van spel terug - zoals ontdekken, voelen en sociaal contact, die met de komst van controllers naar de achtergrond waren verdwenen."

Het afhankelijk-samenspel-principe

Pillo biedt mensen de mogelijkheid om interactieve spellen te spelen die aansluiten bij het cognitieve niveau. Door zijn tastbaarheid en gevoelswaarde legt de kussencontroller nadruk op een spelvorm die ook - misschien zelfs vooral - niet-gamers aanspreekt. Wat centraal staat is samenwerken, interactie wordt gestimuleerd. Jacobs heeft daarom het afhankelijk-samenspel-principe ontwikkeld. "Pillo kun je het beste met minstens twee mensen tegelijk spelen, dan werkt het spel optimaal. We hebben tot nu toe één spel ontwikkeld, maar alle spellen die in de toekomst beschikbaar worden voor Pillo, zullen in samenspraak met de ontwikkelaars gebaseerd zijn op dit principe."

Eigen kunnen in relatie tot een ander

De grootste overtuiging over de kracht en uniciteit van Pillo kwam voor Jacobs van een vader en zijn zoontje met autisme en ADHD. "Ze speelden met Pillo en hoewel het in het begin wat onwennig was, zaten ze binnen de kortste keren helemaal in het spel. In het begin wezen ze elkaar nog op wat er fout ging, maar hoe verder het spel vorderde, hoe vaker het voorkwam dat diegene die een fout maakte sorry zei. Ik vind het bijzonder om te zien dat Pillo ook het eigen kunnen in relatie tot een ander blootlegt. En wat ik écht bijzonder vind, is dat de vader aangaf nog nooit zo'n intensieve band met zijn zoon te hebben gehad als tijdens het spelen met Pillo."

Toepasbaar voor verschillende doelgroepen

De techniek die in het kussen zit om het spelen mogelijk te maken, is bijna niet voelbaar. "Dat maakt het juist zo toepasbaar voor al die groepen die ik al noemde", vertelt Jacobs. "We hebben Pillo getest bij Amerpoort, een organisatie die eenvoudig tot meervoudige verstandelijk beperkten ondersteunt en begeleidt. Wat blijkt is dat de huidige applicatie voor ernstig beperkten nog wat te moeilijk is, maar dat het mechanisme wel duidelijk is: 'ik beweeg dat, ik doe dat'. Voor de toekomst zie ik bijvoorbeeld een applicatie die inspeelt op bediening met je hoofd, zodat het voor nog meer mensen te gebruiken is. Daarnaast willen we applicaties voor specifieke doelgroepen gaan ontwikkelen, zodat ook de spellen aansluiten op de visie van Pillo."

Pillo staat centraal

"Pillo Games drijft daarbij op samenwerking, ik werk alleen samen met mensen met wie het klikt op het gebied van visie, persoonlijke overtuiging en bedrijfsvoering. Ik ga niet in zee met mensen of organisaties met uitsluitend commerciële of financiële belangen. Ik maak me op dit moment nog niet druk om het produceren van grote aantallen; het gebruiksgemak van Pillo en zijn maatschappelijke waarde staan centraal." Syntensadviseur Arnoud van Velzen heeft Jacobs naar een krachtige invulling van deze visie begeleid. "Ard is een jonge, slimme en gedreven ondernemer die een heel bijzonder product in handen heeft. Hij had een onafhankelijke sparringpartner zonder dubbele agenda nodig. Die partner vindt hij bij Syntens."

Syntensadviseur Arnoud van Velzen en Ard Jacobs van Pillo Games

Het kaf van het koren gescheiden

Van Velzen vervult voor Jacobs een mentorrol. "Ik heb Ard geholpen met het in kaart brengen van het totale plaatje: wat wil je, met wie wil je daarvoor samenwerken en onder welke voorwaarden? Ik heb hem een aantal spelregels aangereikt zodat hij de juiste partners zou kiezen. Pillo Games is nu in gesprek met een tweetal partijen die met gesloten portemonnee mee willen denken over zaken als doorontwikkeling en productie. Dat is geweldig om te zien! We hebben het kaf van het koren gescheiden, zodat Ard nu alleen om tafel zit met partijen die de expertise hebben die Pillo Games nodig heeft. Door mijn advies vaart Ard nu zijn eigen koers, in plaats van reactief te reageren op wat er op hem afkomt."

Een pareltje begeleiden

"Wat ik bijzonder vind, is dat Ard zo goed in staat is de kracht van Pillo naar voren te brengen, bijvoorbeeld tijdens pitches. Niet voor niets heeft hij onlangs de ASML Youth Talent Award gewonnen - uitgereikt tijdens de Beste Ondernemersvisie 2013, georganiseerd door JCI De Kempen - en is Pillo Games genomineerd voor de Future of Health Award. Dat hij het waarom van zijn product uit kan leggen zonder teveel de techniek in te duiken, geeft hem een voorsprong." De Future of Health Award is een initiatief van Games for Health Europe en wordt gesponsord door zorgverzekeraar CZ. "Het zou Pillo Games een meer dan prettige financiële injectie geven als we de award zouden winnen", vertelt Jacobs. "Aan de winnaar wordt namelijk een bedrag van 200.000 euro beschikbaar gesteld, geld dat wij zouden gebruiken om de doorontwikkeling van Pillo en de ontwikkeling van spellen te financieren." Van Velzen: "Ard maakt volgens mij een grote kans op de winst en ik gun het hem van harte. Maar zelfs als hij niet met de award naar huis gaat, is het super om te zien wat hij al voor elkaar heeft gebokst. Het is een geluk dat ik zo'n pareltje mag begeleiden."

Credits: Syntenswww.pillogames.com