Pensioen.. nog maar 41 jaar en 7 maanden…?

Pensioen.. nog maar 41 jaar en 7 maanden…?
5 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

...Ik merk dat veel collega's (senioren) erg vooruit kijken naar het "met-pensioen-gaan". Het gesprek voelt dan bijna aan alsof het werken een soort straf is die moet worden uitgezeten... In deze blog lees je een (te?) enthousiaste visie op het pensioen, bekeken vanuit loondienst en ondernemerschap. Food for thought in ieder geval!

Zit je om en nabij de 20? Dan klinkt een pensioen nog heel ver weg. Toch is het belangrijk om zo nu en dan even stil te staan bij je toekomst. Doe jij dat wel eens?

Zelf moet ik opbiechten dat het niet een gedachte is die van nature bij me opkomt. Echter triggert het wel eens op als ik op de werkvloer (van de overheid) gesprekken hoor over pensioneringsregelingen. Ik merk dat veel collega's (senioren) erg vooruit kijken naar het "met-pensioen-gaan". Sterker nog, er wordt vaak vergeleken hoeveel tijd ze nog hebben te gaan. Het gesprek voelt dan bijna aan alsof het werken een soort straf is die moet worden uitgezeten:

"Ik moet nog tot mijn 64e en 7 maanden"."Oh jeetje, ja.. ik moet ook nog tot mijn 65e en 3 maanden volgens mij..".  (fictieve gesprek)

Het tegenovergestelde - dat men het werken zal gaan missen - heb ik eigenlijk nog niet meegemaakt. De "overdracht van werkzaamheden" is ook een onderwerp wat in elk pensioen gesprek wel terug komt, samen met de loonsamenstelling en het vooruitzicht wat betreft het besteden van de enorme hoeveelheid vrije tijd. Nogal een demotiverend gesprek  om te horen als jonge bijstaander.

Naast het ondernemen met/voor IMMATURE ben ik ook in loondienst als ICT'r binnen de overheid. Deze twee "loopbanen" hebben elk een heel ander vooruitzicht. Waarbij ik voor de één zelf in de handen heb wat de allocatie van mijn inkomsten betreft, leg ik dit bij de ander voornamelijk in de handen van mijn werkgever. In beide gevallen is het belangrijk om even stil te staan bij je toekomst en aan de waarde die je hecht aan een pensioen.

Met een loopbaan in loondienst worden de rechten wat betreft het pensioen steeds beperkter. Hoeveel recht heb je straks nog? We merken nu al dat men langer moet doorwerken - 67 om het in nummers uit te drukken. In de komende veertig jaar zal voor jou wederom het een en ander veranderen - wellicht spreken we niet eens meer over een pensioen. Paniek! Maar is dat perse een slechte ontwikkeling?

In sommige gevallen wel en in andere gevallen niet. Zelf zie ik het voor op dit moment positief in, ervan uitgaande dat mijn eigen onderneming blijft lopen. Het liefst wil ik op eigen kracht opbouwen/reserveren en niet afhankelijk zijn van een werkgever of aan loondienst regelingen.

Ben je om en nabij de 20, dan zit je in een generatie die bevoorrecht is. Als het goed is heb je een vrije keuze gehad in het doen en laten wat betreft je studie. Vaak is het zo dat je een vak kiest waar jij je fijn bij voelt - met de gedachte dat je in een vorm van werken beland waar je gelukkig van wordt. Dit is onwijs belangrijk en mij inziens erg bepalend voor je behoefte aan een pensioen. De oude manier van doen was het kiezen van een vak wat het meeste loont in valuta, maar in-the-long-run is dat vaak niet hetgeen wat jou het gelukkigst zal maken. Je zou zelfs uitgekeken kunnen raken en dan voelt het werk als iets wat dag voor dag moet worden uitgezeten. Trap hier niet in. Durf de stap te maken, kies iets wat je fijn vind om te doen.. Iets waar je echt jezelf in kunt zijn en in kunt uitblinken. Zelfs als daar risico bij komt kijken.

Voldoe je al aan het beeld hierboven, ben je tevreden over je werk? Zit je niemand in de weg en ben je fysiek/mentaal nog gezond en wel? Dan zou een pensioen juist geestdodend kunnen zijn. Je werk is als het goed is een manier om op een fijne manier je tijd te vullen. Het is dus onwijs belangrijk om te doen waar je hart ligt. Dat klinkt heel mooi, maar je kunt het zelf waar maken. Door de controle in eigen handen te nemen. Dus zet wel wat opzij als het nodig is, en onderneem met je hart en verstand!

(..einde van onschuldig jeugdig enthousiasme..)