‘Pas je gebruiksvoorwaarden op je site aan’

‘Pas je gebruiksvoorwaarden op je site aan’
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Een aantal gebruiksvoorwaarden op je site werken juridisch niet meer, dankzij recente Europese rechtspraak. Het is dus zaak die voorwaarden nog eens kritisch door te nemen en zo nodig aan te passen.

Ik schreef al eens over het gevecht tussen Ryanair en PR Aviation over het screenscrapen door PR Aviation. Even kort de voorgeschiedenis: op de site van Ryanair stond een database met vluchtgegevens. Die database was niet beschermd door het auteursrecht of databankenrecht. PR Aviation had voor haar site vluchtgegevens ‘geleend’ uit de database op de site van Ryanair. Daar was Ryanair niet blij mee en ze beriep zich op het volgende: om te kunnen plukken uit de Ryanair-database moest eerst een vinkje worden gezet bij “OK met de algemene voorwaarden”; zonder vinkje bleef de toegang geblokkeerd – een zogeheten click-wrapping-overeenkomst.

Die algemene voorwaarden vermeldden: “Het gebruik van geautomatiseerde systemen of software om gegevens aan deze website of de website www.bookryanair.com te onttrekken voor commerciële doeleinden (‚screen scraping’) is verboden”. Tot aan de Hoge Raad en het Europese hof toe was men kennelijk voortgehobbeld op de veronderstelling dat er iets aan te vinken viel. Het Europese hof zei: als je hebt aangevinkt dat je niet commercieel zult gebruiken, dan moet je je daar aan houden. PR Aviation was er echter achter gekomen dat in de periode waar het om ging, er helemaal geen aanvinkmogelijkheid was, maar slechts een vermelding ergens onderaan de pagina “als u verder gaat, gaat u er mee akkoord dat …” (een zogeheten browse-wrappingovereenkomst).

Klik hier en lees het volledige artikel