Overal camera's: Nederlanders voelen dat privacy op werk in geding is

Overal camera's: Nederlanders voelen dat privacy op werk in geding is
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 maanden geleden
Gepost in Ondernemen

In de bus, aan de benzinepomp, bij de pinautomaat en ook vaak op de werkvloer: overal hangen camera’s. Toezicht is zo ingeburgerd dat je er misschien niet eens meer op let, schrijft het AD. Maar mag je werkgever je wel filmen, en mogen de beelden worden gebruikt voor, bijvoorbeeld, je functioneringsgesprek?

In de zomer van 2018 werd een pizzeria bestolen door een vrouw die zei haar armband te zijn kwijtgeraakt. De werkneemster ging in goed vertrouwen voor de vrouw op zoek, waarop die het geldkluisje met alle fooi in haar tas stopte. Een paar weken later stond het hele fragment haarscherp op internet. De beveiligingscamera’s hadden alles vastgelegd.

In de maanden daarop besloten de andere filialen ook camera’s op te hangen. Die bleken niet alleen gebruikt te worden voor het betrappen van dieven. Een werknemer vertelt anoniem: ,,Toen ik na mijn dienst aan de bar zat, kreeg ik van mijn baas een appje, of ik die drankjes nog wel ging betalen. Waarschijnlijk was het als grapje bedoeld, maar ik vond het toch wel ongemakkelijk. Blijkbaar zit iemand dus gewoon naar die beelden te kijken.”

Klik hier en lees het volledige artikel