Oprichters GeenStijl verdienden €3 miljoen

Oprichters GeenStijl verdienden €3 miljoen
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
7 jaar geleden
Gepost in Media

Afgelopen week werd bekend dat De Telegraaf het populaire weblog GeenStijl heeft gekocht. Er wordt in diverse media druk gespeculeerd over de overnamesom, maar doorgaans goed ingelichte bronnen in en rondom de Telegraaf Media Groep meldden 925 hoe de deal in elkaar steekt, waaruit  kan worden becijferd wat de oprichters hebben verdiend. Minder dan 3 miljoen euro.

In 2005 nam TMG een belang van 40% in Nieuwsmedia BV, het moederbedrijf van GeenStijl en sites als Dumpert, Gamert en NieuwNieuws. In ruil hiervoor investeerde TMG ongeveer 7 ton in NieuwsMedia, dat met dit geld kon uitgroeien tot een zelfstandige onderneming met een volwaardige redactie, techniek en verkoopteams. Er werd een klein bedragje betaald aan grootaandeelhouders Ambroos Wiegers (prof. Hoxha) en Dominique Weesie (Fleischbaum), vooral als waardering voor het getoonde initiatief en de onbezoldigde inzet bij de start van het bedrijf.

Tevens werd vastgelegd dat TMG een optie op de resterende aandelen kreeg, waarbij de prijs voor de resterende 60% als volgt werd bepaald: 60% van de winst van 2007 x multiplier van ongeveer 12. (TMG streeft naar multipliers tussen de 10 en 14 afhankelijk van met name de winstgevendheid van het over te nemen bedrijf.) De omzet van NieuwsMedia BV bedroeg in 2007 minder dan 2 miljoen euro met volgens onze informatie 'een kleine winst'. Bij 10 procent winst, oftewel 2 ton, en de door TMG betaalde winstmultiplier van 12 is het maximale bedrag voor de resterende aandelen minder dan 1.5 miljoen euro. Dat lijkt weinig voor een merk als Geen Stijl.

GeenStijl-voorman Weesie zegt in een reactie: "Leuk verhaal, alleen kloppen je bronnen niet. Over exacte getallen doe ik geen mededelingen, maar ik kan je vertellen dat met een ROS van 40% het een lachertje zou zijn wanneer we de resterende aandelen voor het door jou gesuggereerde bedrag zouden hebben verkocht... Bovendien gaat de multiplier niet alleen over 2007, maar eveneens over het boekjaar 2008."

Bij een geschatte winst van 4 ton in het boekjaar 2008 is de opbrengst voor de oprichters onder de 3 miljoen euro, een overnamebedrag dat door een direct betrokkene bij de overeenkomst wordt bevestigd als 'het maximale bedrag'.

Daarmee is de totale waarde van Nieuwsmedia BV bepaald op minder dan 5 miljoen Euro. In ons genre pixeltikkers een prachtig bedrag, maar het is geen eBay/Marktplaats-deal. Dat was 225 miljoen euro oftewel pakweg zeventig GeenStijls en vijftig 925's. Een betere weergave van de verhouding voor de waarde van ruim een miljoen e-commerce klikkers, zoals Markplaats, versus ruim een miljoen content kijkers, zoals Geen Stijl, is er in Nederland nog niet geweest.

Credits: 925.nl