Op de eerste dag meer dan 10.000 politieke discussies op Waaromkiesjij.nl

Op de eerste dag meer dan 10.000 politieke discussies op Waaromkiesjij.nl
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Overheid

Binnen 24 uur na de lancering van Waaromkiesjij.nl, zijn er al meer dan 10.000 politieke discussies tot stand gekomen. Op Waaromkiesjij.nl word je gekoppeld aan mensen die een andere politieke voorkeur hebben dan jij. Door middel van een stelling wordt het gesprek opgestart: Politiek speeddaten met andersgezinden.

Op woensdagochtend 15 februari, precies een maand voor de Tweede Kamerverkiezingen, werd Waaromkiesjij.nl officieel gelanceerd. Al snel liep het storm op het ‘politieke anti-Tinder’. In minder dan 24 uur tijd werden duizenden mensen met verschillende politieke voorkeuren aan elkaar gekoppeld. “Het is geweldig om te zien dat er op de eerste dag al zoveel mensen de discussie zijn aangegaan. Dat laat zien dat er behoefte is om je stem te laten horen en je mening te toetsen”, aldus medeoprichter Ruben Treurniet.

Op basis van je politieke voorkeur koppelt Waaromkiesjij.nl je automatisch met iemand die een andere partij aanhangt. Het ijs wordt gebroken door middel van stellingen. Zo kunnen gebruikers elkaar vertellen hoe ze tegen zaken aankijken, waarom, en hoe dat zich vertaalt naar een politieke voorkeur. Treurniet: “Democratie is geen passief proces waarbij de politici het moeten uitvechten en de kiezer één keer in de vier jaar naar de stembus gaat. Het publieke debat moet juist ook onder de mensen worden gevoerd, buiten Den Haag”.

Waaromkiesjij.nl is een laagdrempelig platform, dat politiek neutraal en gratis te gebruiken is. Treurniet: “Binnen één minuut ben je in gesprek, ook als je nog niet weet op wie je gaat stemmen”. In een promotiefilmpje is te zien dat onder meer Huub Stapel, Henk Spaan, Miryanna van Reeden en Yernaz Ramautarsing al op speeddate zijn geweest op het platform.