Online Boekhouden | Mijn ervaring met e-Boekhouden.nl

Online Boekhouden | Mijn ervaring met e-Boekhouden.nl

Tijdens het laatste jaar van mijn studie besloot ik mijn eigen bedrijf op te starten. Het idee hiervoor had ik ontwikkeld naar aanleiding van een stage en ik besloot aan de slag te gaan. Ik heb TIP Horecacommunicatie opgericht om horecaondernemers te helpen met hun dagelijkse online en offline communicatie. Ik houd me bezig met het up-to-date houden van sociale media pagina’s, websites en offline producten, zoals placemats en menukaarten. ‘TIP’ is voor mij vooral een uit de hand gelopen hobby. Ik heb jaren in de horeca gewerkt en wilde mijn passie voor horeca en communicatie samenbrengen. Tijdens, maar ook na mijn studie was mijn bedrijf dus meer iets ‘voor erbij’.

De administratie
Ik ben dus niet fulltime met mijn bedrijf bezig, maar dat betekent niet dat de administratie niet op orde hoeft te zijn. Of je nu 5 of 40 uur per week met je bedrijf bezig bent, je hebt als ondernemer verplichtingen tegenover de Belastingdienst. In eerste instantie heb ik geprobeerd alles bij te houden in Excel. Dat werkt wel, maar het kostte me veel tijd en ik liep al snel achter. Toen ik ontdekte dat ik een klant veel te weinig had laten betalen door een foute berekening van de btw besloot ik dat het tijd werd voor iets anders.

e-Boekhouden.nl
Na een tijdje goed zoeken, kwam ik uit bij e-Boekhouden.nl. Ik koos voor e-Boekhouden omdat het niet duur is en toch compleet. Veel andere aanbieders die weinig vragen, zijn te eenvoudig en ik zag daarin dan ook niet de meerwaarde ten opzichte van Excel. Het boekhoudpakket van e-Boekhouden is trouwens het eerste ondernemersjaar ook nog gratis!

Inmiddels werk ik alweer een tijdje met het programma en ik ben er heel erg blij mee. Ik weet nu altijd zeker dat de btw klopt, ik kan zien wat ik nog moet betalen of nog tegoed heb van een klant en ik heb een mooi overzicht waarin ik precies kan zien hoeveel omzet ik bijvoorbeeld gemaakt heb.

De voordelen
Toen ik na een tijdje wat meer klanten kreeg, was ik erg blij met de mogelijkheden van het relatiebeheer binnen e-Boekhouden. Heel handig bij het opmaken van facturen, want je hebt altijd automatisch de juiste gegevens op je factuur staan. Bij facturen opmaken, is het trouwens ook fijn dat je producten toe kunt voegen. Zo kan ik snel een factuur maken voor een standaard dienst. Daarnaast kan je ook uren factureren. Ik heb klanten waarvoor ik maandelijks bijhoud hoeveel uren ik aan een bepaald project heb besteed en met e-Boekhouden kan ik die uren in een paar klikken verwerken in een factuur. Heel handig! Het opmaken van de factuur met je eigen logo en opmaak is iets waar ik wel een tijdje mee bezig ben geweest, maar na het lezen van de handleiding kwam ik daar ook uit.

Nog een pluspuntje van het boekhoudprogramma voor mij als ‘hobbyist’ is dat je heel gemakkelijk de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) kunt verwerken. Voorheen had ik daarvoor een kennis nodig die wat meer verstand heeft van boekhouden, maar nu kan ik het zelf.

Ik zal niet zeggen dat e-Boekhouden mijn boekhouding echt leuk maakt, want dat is boekhouden nu eenmaal niet. Maar het is zeker een stuk eenvoudiger en minder tijdrovend geworden! Een daarmee ook heel wat leuker.

TIP
Dan nog een TIP voor alle ondernemers die erover denken om aan de slag te gaan met e-Boekhouden.nl en die misschien twijfelen of ze wel overweg kunnen met een boekhoudprogramma: e-Boekhouden.nl biedt een Gratis Cursus Boekhouden en een grote hoeveelheid handleidingen en trainingsvideo’s die mij enorm geholpen hebben. En als je er echt niet uitkomt, bel je gewoon de helpdesk.