Onderzoek: Mannelijke zzp’er heeft veel hogere buffer

Onderzoek: Mannelijke zzp’er heeft veel hogere buffer
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Financieel

HOOFDDORP – Een groot deel van de zzp’ers legt een flinke financiële buffer aan voor het geval er even geen inkomsten binnenkomen. 52 procent van de mannelijke ondernemers heeft een buffer van ten minste 20.000 euro. Bij de vrouwelijke ondernemers is dit 34 procent: een fors verschil. Opvallend is dat beide groepen wel verwachten het even lang uit te houden met deze buffer. Daarnaast blijkt dat de grootste financiële zorg voor ondernemers het pensioen is. 49 procent geeft aan zich hier soms zorgen over te maken. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 840 zzp’ers in samenwerking met Knab.

Het is niet verrassend dat de zzp’er weleens onzeker is over zijn financiën. Als grootste last geeft de zzp’er het zorgen voor genoeg pensioen aan. 49 procent van de ondervraagden geeft aan hier weleens onzeker over te zijn. Daarnaast maakt 36 procent zich zorgen over het bestaan van de mogelijkheid om een tijdje zonder werk te zitten. Geruststellend is dat er ook een groep is die geen financiële zorgen heeft. 27 procent van de zzp’ers geeft aan helemaal niet onzeker te zijn als het gaat om de financiën.

Mannen en vrouwen hebben hier wel verschillende opvattingen over. 32 procent van de mannen geeft aan geen onzekerheden te hebben op financieel gebied, tegenover 19 procent van de vrouwen. Dit kan te maken hebben met het verschil in spaargeld. Mannen hebben gemiddeld namelijk een hogere financiële buffer dan vrouwen. De zzp’er spaart nog op de ‘ouderwetse’ manier: 88 procent legt een buffer aan via een spaarrekening. 15 procent doet dit via aandelen en slechts 8 procent via een termijndeposito.

Hoogte financiële buffer

Uit het onderzoek blijkt dat mannelijke zzp’ers gemiddeld een hogere financiële buffer hebben dan hun vrouwelijke collega-ondernemers. Precies twee keer zoveel vrouwen als mannen geven aan minder dan 5.000 euro spaargeld te hebben. 30 procent van de mannen heeft de beschikking over een buffer van meer dan 50.000 euro, tegenover 14 procent van de vrouwen: een aanzienlijk verschil.

Klik hier en lees het volledige artikel