Onderzoek: een huurcontract van 5 jaar is niet meer van deze tijd

Onderzoek: een huurcontract van 5 jaar is niet meer van deze tijd
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Leegstand

Aan het perfecte bedrijfspand hangt naast een prijskaartje, vaak ook een langdurig contract. Dat kan je in de problemen brengen, blijkt uit reacties van Sprout-ondernemers op de stelling: ‘Een huurovereenkomst van 5 jaar voor een bedrijfspand is niet meer van deze tijd.’

20 tot 25 procent van de Nederlandse bedrijfspanden staat korte of lange tijd leeg. Dat levert verlaten industrieterreinen en lege winkelstraten op. Dat komt deels door de langdurige huurcontracten, denkt Arnoud Kuipers van 123aftersales. “Veel startende ondernemers durven die gok niet aan. Hierdoor ontstaat ook veel leegstand in de winkelstraten. Flexibele contracten zijn beter.”

Eigen schuld

Toch heeft Kuipers wel begrip voor deze werkwijze. “Ik snap ook dat huurbazen liever niet elk jaar een nieuw bedrijf in het pand willen hebben.” De meeste Sprout-ondernemers hebben echter niet zoveel compassie met de huurbazen. Zij vinden een contract van 5 jaar niet meer van deze tijd. Hoewel, een enkeling vindt het een gevalletje eigen schuld dikke bult. “Je tekent en onderhandelt zelf”, zegt een ondernemer die anoniem wil blijven.

Een andere ondernemer die niet bij naam genoemd wil worden is het daarmee eens. “Die voorwaarden liggen er wel, maar zijn vaak onderhandelbaar. Als je voor 5 jaar tekent, kun je vaak wel iets aan de prijs doen. Wij hebben zelf voor een locatie gekozen waar we voor 1 jaar konden tekenen met 3 maanden opzegtermijn.”

Een ondernemer die vaker aan de verhuurderskant zit, geeft toe dat je zo’n langdurig contract zelf in de hand hebt: “Wij hebben zelf een contract uitonderhandeld dat we jaarlijks kunnen opzeggen. Andersom proberen we huurders voor tenminste 5 jaar te laten tekenen. Dat lukt soms niet.”

Doorstart

Toch zijn er nog genoeg ondernemers die wel een langdurig contract ondertekenen. “Wij hebben nu een contract van 3 jaar en dat vind ik al lang”, zegt Robbert van Gorp van Symplytics. En ook Bas Westland van e-people vindt het niet meer van deze tijd: “Zo'n vijfjarig contract was onder andere de oorzaak van mijn doorstart in 2009.” En hoewel Casper van Diemen van Van Diemen PR de verhuurder wel begrijpt, heeft ook hij last van een langlopend contract. "Ik heb nu een pand gekocht en zit nog vast aan een lopend huurcontract tot 1-3-18.” Lees het volledige artikel op Sprout.

Flexibele kantoorruimte

Wist je dat het ook mogelijk is om op een betaalbare manier gebruik te maken van atelier- en/of kantoorruimte via leegstandbeheer? VPS Nederland, de initiatiefnemer van Young Startup, heeft een landelijk aanbod van verschillende tijdelijke atelier- en kantoorruimtes. Bekijk het volledige aanbod op: www.vps-nl.com/ruimteaanbod 

Bron: Sprout.nl