Ondernemen is mooi, maar wat als het misgaat?

Ondernemen is mooi, maar wat als het misgaat?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
4 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Ondernemers die in Nederland failliet gaan, krijgen te maken met 'een bikkelhard schuldregime', ondervond Peter van Bergen. Hij richtte tal van bedrijven op, maar besteedt zijn tijd nu aan het uit de put trekken van mensen die minder succes hadden.

Van Bergen was net uitgekocht bij MKB Brandstof en had een lange reeks bedrijven op zijn naam staan, toen hij besloot vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis in Nederland. Daar ontdekte hij zijn interesse voor ondernemers die in de schulden waren geraakt. "Ik schrok ongelooflijk toen ik zag wat er met hen gebeurde en hoe snel dat kan gaan. Een scheiding, een leverancier die failliet gaat of een paar fouten in je boekhouding kunnen zo tien jaar van je leven kosten."

In crisisjaar 2013 richtte hij de stichting Over Rood op, waar inmiddels tachtig oud-ondernemers en managers belangeloos gevallen collega's overeind helpen. Het zijn steevast oude rotten die met (vervroegd) pensioen zijn of minder zijn gaan werken. "Je ziet hier een hoop grijze haren", lacht Van Bergen.

Met RTL Z deelt hij de inzichten en tips die vier jaar in de schuldhulp opleverde.

Geef het nooit helemaal uit handen
Hoewel je een hoop kunt voorkomen is domme pech vaak het laatste zetje dat mensen in de schulden stort. Wat je eigenlijk moet doen, zegt Van Bergen, is te allen tijde je eigen cijfers kennen en die elk kwartaal heel kritisch doornemen.

Een supermarktmanager die Van Bergen al sinds de oprichting van Over Rood begeleidt, vertrouwde hierin volledig op zijn accountant en ging onderuit. "Hij had onvoorstelbaar veel pech: eerst ging zijn accountant failliet en de man die daarvoor in de plaats kwam, bleek corrupt te zijn."

De winkel bestaat niet meer en de oud-manager is al jarenlang met niets anders bezig dan het faillissement en schuldsanering. "Dit kost hem waarschijnlijk negen jaar van zijn leven, maar van hem is nu al niets meer over. Hij loopt ineengekrompen en vraagt zich af wat hij heeft fout gedaan. Terwijl hij ooit mensen onder zich had werken en een gezond bedrijf had." En zo zijn er volgens Van Bergen tal van verhalen. Lees verder...