Ondernemen in België: 'Tutoyeer niet meteen'

Ondernemen in België: 'Tutoyeer niet meteen'
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

België is lekker dichtbij en in een flink deel van het land wordt dezelfde taal gesproken als in Nederland. Logisch dus dat veel Nederlandse ondernemers met internationale plannen eerst aan België denken. Maar vergis je niet: "België is een totaal andere markt dan Nederland."

Volgens business development coach Thomas van Vliet van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn Nederlanders zich niet zo bewust van de verschillen tussen beide landen.

"Nederlandse ondernemers denken vaak: dat doen we wel even." En dat is volgens Van Vliet, die bedrijven met uitbreidingsplannen in de Benelux met adviezen bijstaat, geen goed plan.

"De verschillen tussen ondernemen in Nederland en in België zijn best groot en dat zit hem met name in de cultuur", legt Van Vliet uit. "Nederlanders zijn graag direct en meteen duidelijk. Belgen zijn veel terughoudender in het begin."

De coach adviseert dan ook niet meteen te tutoyeren, respect te tonen en te proberen het vertrouwen van de Belgische zakenpartner te winnen. "Ga eerst lunchen, probeer een band op te bouwen. Als je eenmaal een relatie hebt, heb je aan een Belgische partij wel vaak een partner for life."

Klik hier en lees het volledige artikel