Nooit meer in de file, zo lukt het

Nooit meer in de file, zo lukt het
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Overheid

Niemand staat met plezier in de file. En toch sluiten iedere dag weer duizenden mensen in de rij aan. Dat kan anders.

De vorige minister van Infrastructuur en Milieu liet een horrifying scenario achter voor haar opvolger: bij de huidige economische groei van zo’n 2 procent per jaar stijgt de filedruk in 13 jaar met 70 procent. In 2040 staan er 24/7 files op de belangrijke snelwegen en gooien we jaarlijks 6 miljard euro ongebruikt over de vangrail.

Het goede nieuws: als we ons woon-werkverkeer slimmer organiseren hoeven we niet altijd in de file te staan. De maatregel die files het meest doet verminderen is de kilometerheffing, stelt Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft. Waarbij de hoogte van de heffing afhangt van plaats en tijd dat de weg wordt gebruikt: “Maar er is tot op heden onvoldoende politiek draagvlak voor invoering.”

Juiste prikkels

Oplossingen moeten dus vooral uit de markt komen. Werkgevers moeten volgens Van Wee bij voorkeur niet verbieden of gebieden. Hij voelt er meer voor dat ze juiste prikkels geven aan hun medewerkers om een flexibele mix te vinden tussen wonen, werken en reizen.

“Wat ontzettend belangrijk is: werkgevers en managers moeten zelf het goede voorbeeld geven door niet altijd met de auto naar het werk te komen, maar door ook eens de fiets of trein te pakken of thuis te werken.”

Klik hier en lees het volledige artikel

Bron: www.sprout.nl