Nieuwe kabinet wil zzp’er “Vertrouwen in de toekomst” geven

Nieuwe kabinet wil zzp’er “Vertrouwen in de toekomst” geven
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Overheid

In het nieuwe regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan de regels rondom zzp’ers op de schop. Met de nieuwe slogan “Vertrouwen in de toekomst” hoopt het kabinet ook voor de zzp’er de goede weg in te slaan. Zo zijn de plannen van het nieuwe kabinet in Den Haag om modelovereenkomsten te vervangen voor zogenoemde opdrachtgeversverklaringen. Bovendien worden zelfstandigen niet verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Ook zou er een minimum uurtarief voor zzp’ers komen zodat ‘de ergste uitwassen aan de onderkant’ worden tegengegaan. Tevens wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd, zo meldt RTLZ op basis van uitgelekte plannen van het regeerakkoord vanuit Den Haag.

De afgelopen maanden heeft de formatie voor veel discussies gezorgd. Zo was er onenigheid over het verplichtstellen van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp’ers, onduidelijkheid over de Wet DBA en heibel over schijnzelfstandigheidsconstructies.

Opdrachtgeversverklaringen
Er zijn plannen om de modelovereenkomsten, zoals geregeld in de Wet DBA, te vervangen voor opdrachtgeversverklaringen in de vorm van webmodules. Opdrachtgeversverklaringen zouden namelijk volgens de nieuwe formatie in Den Haag zorgen voor meer duidelijkheid en zekerheid bij de inhuur van een zelfstandige. Daarnaast zou ook het begrip ‘gezagsverhouding’ in de wet worden verduidelijkt. Hierdoor zullen bedrijven meer inzicht krijgen of degene die de opdracht uitvoert echt een zelfstandige is.

Naast de plannen om de modelovereenkomsten te vervangen voor opdrachtgeversverklaringen, staan er in het regeerakkoord ook plannen om in het eerste jaar minder strenge controles uit te voeren. Zo zou de Belastingdienst terughoudend zijn met het uitdelen van boetes.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Uit de uitgelekteplannen blijkt verder dat er geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers komt. Wel geeft het nieuwe kabinet aan dat zij in gesprek gaan met verzekeraars om de verzekeringen aantrekkelijker voor zzp’ers te maken door de kosten te verlagen. Ook blijkt uit plannen van het nieuwe kabinet dat zzp’ers zelf de pensioenopbouw moeten regelen. Voor CDA een flinke domper. Zij zijn namelijk voorstander van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers en van verplichte pensioenopbouw.

Minimum zzp-uurtarief
Schijnzelfstandigheid heeft de afgelopen weken hoog op de agenda gestaan door de commotie rondom Deliveroo en UberEats. Het nieuwe kabinet komt daarom met het plan om een minimumuurtarief voor zzp’ers te hanteren. Op die manier hoopt de overheid schijnzelfstandigheid een halt toe te roepen. Lees verder...