Nederland moet hoger op de startup-ranglijst

Nederland moet hoger op de startup-ranglijst
6 jaar geleden
Gepost in Startups

Startups zijn van groot belang voor de innovatiekracht van Nederland. En daarmee ook een grote kracht van de economie. Het is daarom essentieel dat Nederlandse ondernemers gesteund worden in het opzetten en laten groeien van hun jonge bedrijven. Maar het is daarnaast minstens zo belangrijk om het vestigingsklimaat te verbeteren en de aantrekkelijkheid van Nederland voor buitenlandse startups te vergroten. MKB Nederland en VNO-NCW zijn in ieder geval tevreden met de eerste plannen van de VVD om jonge ondernemers bij te staan. Toch zijn we er nog niet.

Scandinavië

Een Europees land dat als broedplaats voor startups geldt, is Zweden. Grote namen als Skype en Spotify zijn maar twee voorbeelden van tech-startups die binnen korte tijd een enorme groei hebben doorgemaakt. Er zijn echter ook veel kleinere ondernemingen zoals Memoto, Volumental, Instabridge, Magine en Kelkoo. Alleen Stockholm kent al 75 startups. Europese ondernemingen, maar ook de Nederlandse overheid, kunnen dus nog veel van de Zweedse ondernemersmentaliteit leren.

Waarom is het land dan zo succesvol in het starten en laten uitgroeien van nieuwe technologische bedrijven? Volgens de Zweedse psychiater David Eberhard ligt dat in eerste instantie aan het persoonstype. Hij noemt de Zweden een opgeleid, technisch, creatief volk, dat vroeg nieuwe trends herkent en oppakt. Met behulp van een ondersteunend ecosysteem lukt het hen om snel uit te groeien en wereldwijd naamsbekendheid op te bouwen.

Ranglijst

Naast Stockholm, staan er nog enkele andere steden in de ranglijst van creatieve en innovatieve gebieden. Hiertoe behoren Moskou, Kopenhagen, Barcelona, Londen, Berlijn, Amsterdam en het Baltische Riga. Maar hoewel Amsterdam wel genoemd wordt in de top 8 van creatieve gebieden, staat Nederland als land nog niet bekend als dé plek om als jonge ondernemer een bedrijf te starten. Hier zijn verschillende redenen voor.

Een land of stad moet startende ondernemers iets te bieden hebben: lage huur- en woonlasten, een goede infrastructuur, financiële ondersteuning door instellingen, overheid of projecten, en een bruisend en creatieve (werk)omgeving. Diverse Nederlandse steden komen al een heel eind als het gaat om deze voorwaarden. De overheid kan de positie van Nederland echter nog een extra ‘boost’ geven, zo vindt Anne-Wil Lucas van de VVD.

Betrokken overheid

Met de reeks voorstellen wil de VVD voorkomen dat jonge ondernemers belemmerd worden in hun groei door regelgeving en financiering. Bovendien maakt zij het buitenlandse ondernemingen gemakkelijker in Nederland te beginnen door het uitgeven van een startup-visum.

Ik vind het zeker een goed teken dat de overheid het belang van startups erkent en hen probeert te ondersteunen op financieel en juridisch gebied. Dit versterkt immers het Nederlandse ondernemersklimaat. Gemeenten zullen nu dit momentum moeten aangrijpen om hun stad op de kaart te zetten: door ruimte te maken voor de creatieve industrie, na te denken over co-werkruimtes, of academies voor jong ontwikkelaarstalent op te zetten. Nederland zet hiermee de eerste stappen in de richting van een aantrekkelijk en internationaal vestigingsland voor startups. En kan zo de positie op de startup-ranglijst verhogen.


Door: Marcel Groenenboom, Director General Business & Channels bij SAP Nederland